"A kórházak betegenként napi 550 forintos nyersanyag-értékkel rendelkeznek, jó gazdálkodással ebből jó ételt lehet előállítani".
A kormány 2015. január 1-jére halasztja a közétkeztetés új (a réginél egészségesebb) szabályait megállapító rendelet bevezetését. Prohászka Béla, a rendelet egyik előképének tekinthető Mintamenza Program szakmai vezetője a halasztás okáról azt mondta, a közétkeztetést végző cégek kértek hosszabbítást, e mellett azoknak az élelmiszergyártóknak is át kell állniuk az új szabályozásra, amelyek a pékipari termékekkel, felvágottakkal és tejkészítményekkel látják el az intézményeket - írja a 168ora.hu.
Magyarországon napi szinten 2 100 000 ember vesz részt a közétkeztetésben. A szabályozás tápanyag- és vitaminszükséglet szerint életkor és egyéb tényezők alapján sorolja kategóriákba az ellátottakat (bölcsőde, óvoda, általános iskola, középiskola, kollégista, szociális ellátás, fekvőbeteg-ellátás, honvédség, büntetés-végrehajtás).
A gyakorlatilag tarthatatlan gazdasági állapotban lévő egészségügyi intézmények is kénytelenek lesznek bevezetni az új szabályozást.
„Én azt vallom, hogy a táplálkozásunk 70 százalékban befolyásolja a közérzetünket és az egészségi állapotunkat. Nem szabad elfelejteni, hogy a kórházak 550 forintos nyersanyag-értékkel rendelkeznek, ami egy, az ellátottak után kapott napi normatíva. Jó gazdálkodással ebből jó ételt lehet előállítani. Ne is lepődjön meg semelyik közétkeztető vagy szolgáltató, ha felkerül az internetre a kép, amelyen fejtörést okoz azonosítani, milyen ételt ábrázol. Azt ráadásul úgy kell tálalni, hogy gusztusos legyen, hiszen ez is egy éttermi szolgáltatás" – mondta Prohászka.
Ugyanakkor diplomatikusan kikerülte a válaszadást arra felvetésünkre, miszerint elképzelhető-e, hogy a kórházak ebből az étkeztetési normatívából vesznek el pénzt, hogy fontosabb működési költségeket fedezni tudjanak. „Ha a kórházak az 550 forintos normatívát nyersanyagra fordítják, akkor annak elegendőnek kell lenni" – fogalmazott.
További részletek a weboldalon.