• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Senki ne lepődjön meg, ha a kórházi koszton élcelődnek

Lapszemle Forrás: 168 Óra Online

"A kórházak betegenként napi 550 forintos nyersanyag-értékkel rendelkeznek, jó gazdálkodással ebből jó ételt lehet előállítani".

A kormány 2015. január 1-jére halasztja a közétkeztetés új (a réginél egészségesebb) szabályait megállapító rendelet bevezetését. Prohászka Béla, a rendelet egyik előképének tekinthető Mintamenza Program szakmai vezetője a halasztás okáról azt mondta, a közétkeztetést végző cégek kértek hosszabbítást, e mellett azoknak az élelmiszergyártóknak is át kell állniuk az új szabályozásra, amelyek a pékipari termékekkel, felvágottakkal és tejkészítményekkel látják el az intézményeket - írja a 168ora.hu.

Magyarországon napi szinten 2 100 000 ember vesz részt a közétkeztetésben. A szabályozás tápanyag- és vitaminszükséglet szerint életkor és egyéb tényezők alapján sorolja kategóriákba az ellátottakat (bölcsőde, óvoda, általános iskola, középiskola, kollégista, szociális ellátás, fekvőbeteg-ellátás, honvédség, büntetés-végrehajtás).

A gyakorlatilag tarthatatlan gazdasági állapotban lévő egészségügyi intézmények is kénytelenek lesznek bevezetni az új szabályozást.

„Én azt vallom, hogy a táplálkozásunk 70 százalékban befolyásolja a közérzetünket és az egészségi állapotunkat. Nem szabad elfelejteni, hogy a kórházak 550 forintos nyersanyag-értékkel rendelkeznek, ami egy, az ellátottak után kapott napi normatíva. Jó gazdálkodással ebből jó ételt lehet előállítani. Ne is lepődjön meg semelyik közétkeztető vagy szolgáltató, ha felkerül az internetre a kép, amelyen fejtörést okoz azonosítani, milyen ételt ábrázol. Azt ráadásul úgy kell tálalni, hogy gusztusos legyen, hiszen ez is egy éttermi szolgáltatás" – mondta Prohászka.

Ugyanakkor diplomatikusan kikerülte a válaszadást arra felvetésünkre, miszerint elképzelhető-e, hogy a kórházak ebből az étkeztetési normatívából vesznek el pénzt, hogy fontosabb működési költségeket fedezni tudjanak. „Ha a kórházak az 550 forintos normatívát nyersanyagra fordítják, akkor annak elegendőnek kell lenni" – fogalmazott.

További részletek a weboldalon.