A magyarok átlagos só fogyasztása közel tízszerese az ajánlottnak.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a felnőttek számára a napi ajánlott só bevitel 2-3 gramm, azonban az európai fogyasztás ennek többszöröse jelenleg, mintegy 8-12 gramm. A hazai helyzet ennél is rosszabb.
Prohászka Béla, a gasztronómiai szövetség elnöke szerint a magyarok hajlamosak reflexszerűen megsózni ételeiket és az éttermekben megfigyelték, hogy tízből nyolcan automatikusan a sótartó után nyúlnak. „Bízzunk a séfben! Sóstop" feliratú szórólapokkal indítottak kampány a túlzott só fogyasztás ellen a vendéglátóhelyeken.
A túlzott só bevitelnek számos egészségügyi hatása van, többek között magas vérnyomást és más keringési problémákat okozhat. Továbbá kevéssé ismert tény, de a só lerakódik a szövetek között, majd megköti a vizet a szervezetben. Ennek a víznek egy része a vérbe kerül és a vérnyomás emelkedését okozhatja. Ez ráadásul megdolgoztatja a szívet és meggyengíti az érfalakat. A túl sok konyhasó fogyasztásával így ördögi kör alakul ki, ami szívinfarktushoz, szélütéshez vezethet.