• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sóstop: bízzunk meg a séfben!

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap

A magyarok átlagos só fogyasztása közel tízszerese az ajánlottnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a felnőttek számára a napi ajánlott só bevitel 2-3 gramm, azonban az európai fogyasztás ennek többszöröse jelenleg, mintegy 8-12 gramm. A hazai helyzet ennél is rosszabb.

Prohászka Béla, a gasztronómiai szövetség elnöke szerint a magyarok hajlamosak reflexszerűen megsózni ételeiket és az éttermekben megfigyelték, hogy tízből nyolcan automatikusan a sótartó után nyúlnak. „Bízzunk a séfben! Sóstop" feliratú szórólapokkal indítottak kampány a túlzott só fogyasztás ellen a vendéglátóhelyeken.

A túlzott só bevitelnek számos egészségügyi hatása van, többek között magas vérnyomást és más keringési problémákat okozhat. Továbbá kevéssé ismert tény, de a só lerakódik a szövetek között, majd megköti a vizet a szervezetben. Ennek a víznek egy része a vérbe kerül és a vérnyomás emelkedését okozhatja. Ez ráadásul megdolgoztatja a szívet és meggyengíti az érfalakat. A túl sok konyhasó fogyasztásával így ördögi kör alakul ki, ami szívinfarktushoz, szélütéshez vezethet.