• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyereményjáték - 17. forduló

Nyereményjáték

Ebből a fordulóból kiderül, miért fontos eleme a köptető a terápiának, hogyan diagnosztizálják a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, valamint az is, mire jó a Grippostad C paracetamol-tartalma.

ABROXOL-Q: MIÉRT FONTOS A NYÁKOLDÁS?

Krónikus tüdőbetegeknél illetve akut influenza és megfázás esetén a légutakban normálisan is képződő váladék egyensúlya megbomlik, a nyák sűrűvé, nehezen felköhöghetővé válik. Ebben a sűrű nyákban könnyen elszaporodnak a baktériumok, ami felülfertőződést és akár súlyos szövődményt is eredményezhet. A kórosan képződött nyákba nehezen jutnak be a gyógyszerek (pl.antibiotikumok), ezért fontos a nyák eltávolítása a tüdőből és a légutakból.


Az Ambroxol-Q hatása kettős, lebontja a sűrű nyákot és segíti a hígabb nyák termelődését (ezáltal könnyebb felköhögni).
Előnyös az is, hogy segíti egyes antibiotikumok bejutását a nyákba. Ily módon a köptető fontos része a terápiának a köhögéssel járó krónikus és akut megbetegedéseknél. Fontos a készítmény igen alacsony ára is, hiszen a krónikus betegek legtöbbje a komplex terápia miatt anyagilag eléggé leterhelt.
A szirup cukorbetegeknek és diétázóknak is egyaránt kockázatmentesen adható mivel szorbitot és szacharint tartalmaz.


A dohányosoknál kialakult krónikus köhögés esetében fontos az Ambroxol-Q antioxidáns hatása, ami a krónikus gyulladásokban oly fontos szerepet játszó szabadgyökképződés gátolja.

HŰLÉSRE-ENYHÜLÉS: GRIPPOSTAD C

A Grippostad C kapszula több hatóanyagot egyesítve egyszerre enyhíti a meghűlés és az influenza tüneteit:
• 200 mg paracetamol láz- és fájdalomcsillapító hatású
• 150 mg C vitamin fokozza a szervezet ellenállóképességét
• 2,5 mg klórfenamin csökkenti az orrdugulást
• 25 mg koffein erősíti a paracetamol hatását


A paracetamol analgetikus és antipiretikus hatású. A koffein erősíti a paracetamol analgetikus és antipiretikus hatását, és a klórfenamin által esetlegesen kiváltott központi gátlás ellen hat.
A magas aszkorbinsav tartalom kielégíti a szervezet fertőzéses megbetegedések során jelentkező megnövekedett C-vitamin szükségletét. A klórfenamin mint H1-antagonista gátolja az influenzás fertőzéskor a vénás területeken jelentkező fokozott kapilláris permeabilitást, valamint a bronchusizomzat összehúzódását.


Adagolás: Felnőtteknek a kezelés kezdetén 3x2, a panaszok enyhülése után 3x1 kapszula; a gyógyszert reggel, délben és este kevés folyadékkal kell bevenni. Gyermekek kezelésére nem alkalmas.
Kiszerelés: 1 doboz 20 kapszulát tartalmaz. Így egyetlen doboz Grippostad C elegendő egy akár 5 napig elhúzódó megfázás kezelésére.

A Grippostad C recept nélkül is megvásárolható gyógyszer. Nem szabad alkalmazni súlyos veseelégtelenségben, paracetamol túlérzékenység, örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány, prosztata megnagyobbodás esetén, valamint szűkzúgú glaucomában. Terhesség ideje és szoptatás alatt nem szedhető. Csökkent máj- vagy veseműködésű, valamint Gilbert-szindrómában szenvedő betegek óvatosan alkalmazhatják. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. Az előírásoknak megfelelően alkalmazva általában nem okoz mellékhatásokat. Ritkán emésztőszervi panaszokat, kimerültséget, szájszárazságot, bőrkiütést vagy vizelési panaszokat okozhat.


Grippostad Hot Drink
A Grippostad Hot Drink láz- és fájdalomcsillapító hatású készítmény. Kellemes ízű forró ital formában, amely jótékonyan átmelegíti a legyengült, beteg szervezetet.
• 600 mg paracetamol: láz- és fájdalomcsillapító hatású
• 50 mg C-vitamin mint adalékanyag: segít pótolni a szervezet megnövekedett C vitamin igényét
Adagolás: 6 éves kor feletti gyermekek, serdülők és felnőttek kezelésére alkalmas. A gyógyszert a testtömeg és az életkor függvényében kell adagolni.

TesttömegÉletkorEgyszeri adag Max. napi dózis
22-30 kg6-9 év1/2 tasak1,1/2 tasak
30-40 kg10-12 év1 tasak3 tasak
40 kg felett12 év felett1 tasak4-6 tasak


 

 

 

 

 

Kiszerelés: A Grippostad Hot Drink 5x és 10x kiszerelésben kapható. Cukorbetegek is alkalmazhatják. 1 tasak 3.8 g szénhidrátot = 0,32 kenyéregység – tartalmaz.


A Grippostad Hot Drink recept nélkül is megvásárolható gyógyszer. Nem szabad alkalmazni paracetamol túlérzékenység és örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány esetén. Májműködés zavarai esetén, veseelégtelenségben és Gilbert-szindrómában óvatosan alkalmazható. Terhesség és szoptatás alatt csak szigorú egyedi megfontolás alapján szedhető. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. A készítmény szacharózt tartalmaz. Mellékhatásként ritkán bőrvörösség, rendkívül ritkán allergiás reakciók és bőrkiütések alakulhatnak ki.


BPH: DIAGNOSZTIKA ÉS TERÁPIA

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása 50 éves korban már 50%-ban, 80 éves korban mintegy 80%-ban kimutatható.


Diagnosztikájára az alábbi módszerek használata a legelterjedtebb:
- transrectalis digitalis vizsgálat, a prosztata megtapintása
- UH-os prosztata térfogat meghatározása
- tünetek súlyossága (IPSS pontszám)
- reziduális vizelet mennyiség
- uroflowmetria


A BPH kezelésében - egyes abszolút műtéti indikációt képező esetektől eltekintve (masszív prosztatavérzés, hólyagkővel szövődött BPH) - az első választandó terápiás forma minden esetben a gyógyszeres kezelés. A rendelkezésre álló készítmények közül is első lépésként ajánlott a növényi kivonatok alkalmazása, melyek minimális mellékhatásuk és a szubjektív életminőséget javító hatásuk miatt elfogadottak és a betegek által is kedveltek.


Ma Magyarországon a BPH kezelésére leggyakrabban alkalmazott növényi kivonatot tartalmazó készítmény a Peponen kapszula. A Peponen kapszula hatékonyságát a BPH kezelésében számos klinikai vizsgálat bizonyította, melyek során már 1 hónapos kezelést követően jelentős javulás volt kimutatható többek között a vizeletáramlásra vonatkozó értékek és a betegek életminősége terén.


A Peponen kezelés a betegek több mint 80%-ánál (Hamvas, Corradi, SOTE Urológia, 1989) növelte a vizeletáramlás mértékét, csökkentette a dysuriás panaszokat, a gyakori fájdalmas vizelést és az éjszakai vizelések számát. A javulás mértéke a BPH 1. stádiumában volt a legkifejezettebb.


A Peponen kapszula a BPH tüneteinek káros mellékhatások nélküli csökkentése mellett klinikai vizsgálatokkal igazoltan kedvező hatással van az emelkedett koleszterin szintre, illetve irodalmi adatok alapján elősegíti az agyműködés normális állapotának fenntartását.


Ajánlott adagolása a BPH tünetek enyhítésére: naponta 3x2 kapszula 4 hétig, majd 3x1 kapszula. A kezelés javasolt időtartama 5 hónap, mely 1 hónap után megismételhető.