• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyereményjáték - 5. forduló

Nyereményjáték

Ebből a fordulóból kiderül, mi mindenre lehet gyanakodni egy-egy aranyeres panasz hátterében, mit neveznek a betegek és mit az orvosok székrekedésnek, valamint az, hogy melyik originális magyar molekula a Hevisos hatóanyaga.

NEM MIND ARANYÉR, AMI VISZKET

Az aranyeres visszértágulatok a kezdeti stádiumban gyakran észrevétlenek maradnak, vagy olyan nem specifikus tünetekkel járnak, mint a viszketés, az égő érzés vagy a seb-érzés. Néha élénkpiros vér jelenik meg a WC-papíron. A beteg általában fájdalmat nem érez, legfeljebb teltségérzetet észlel a végbélben. Ehhez jön a puha tapintású kiöblösödés, amely többnyire visszahelyezhető (harmadfokú aranyeres csomók).

Ugyanakkor a végbél környezetében a visszerek aranyeres tágulatán kívül további betegségképek is jelentkezhetnek Differenciáldiagnosztikailag mindenekelőtt a trombózisokra (ezeket gyakran tévesen „külső aranyérnek" nevezik), illetve a végbél-előesésre és a rosszindulatú elváltozásokra kell gondolnunk.


Végbél-repedésnek a végbélcsatorna hámjának hosszanti berepedését illetve az ott található csepp alakú őrszemcsomót nevezzük. Jellemzőek a székeléssel összefüggő fájdalmak, amelyek esetenként hosszabb ideig is eltartanak. Legtöbb esetben a WC-papíron, illetve a székleten megtalálható a vér. A terápia a végbélcsatorna kitágításával kezdődik, amelynek célja a záróizomzat görcsének oldása. A gyógyulást segítik a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapító kenőcsök, valamint végbél-tamponok.


• A végbélnyílás környékén keletkező tályog olyan elgennyesedést jelent, amely legtöbbször intenzív fájdalomérzettel, tapintható (külső) lobos duzzanattal, valamint az általános közérzet jelentős romlásával jellemezhető. A tályog gyógyításához a lehető legsürgősebb műtéti megnyitásra van szükség.


• A végbélnyílás környéki trombózis durva, gyakran kékesen áttetsző megvastagodásként jelentkezik a végbélnyílás peremén, az ott található bőrvénák alvadékképződése következtében. A képlet méretétől és fájdalmas voltától függően a sebészeti megoldás javallt. Ha ez nem szükséges, orális gyulladáscsökkentő szerek és a duzzanatot csökkentő kenőcsök segítségével visszahúzódás érhető el.


A végbél-ekcéma a végbélnyílás környékének nem gyulladásos bőrbetegsége, és többféle ok következménye is lehet. Ilyenek lehetnek például a megnagyobbodott aranyeres csomók, a záróizomzat gyengesége, a nem megfelelő végbél-higiénia, az erős izzadás vagy a gyakori székelés. A pikkelysömör, illetve a veleszületett hajlam kedvez az ekcéma kialakulásának, de gondolni lehet gombás fertőzésekre, valamint olyan megbetegedésekre is, mint a nemi szervek herpesze, vagy a hegyes függöly (condylomata acuminata). A fő tünet a viszketés, melyet a váladékozás, az égő érzés és a WC-papíron látható vér kiegészíthet. A terápia a kiváltó októl függ, és a megoldást támogathatják összehúzó, gyulladáscsökkentő és viszketés-enyhítő kenőcsök, illetve ülőfürdők.


•  A redősödés tulajdonképpen ártalmatlan, lágy bőrredők kialakulását jelenti a végbélnyílásnál, amelyek megnehezítik a tisztántartást, és így panaszokhoz (viszketés, égő érzés, váladékolás) vezethetnek. Ilyenkor ügyelni kell a megfelelő végbél-higiéniára.


• A váltakozó konzisztenciájú, rendszertelen székletürítés a vér és váladék megjelenése a székletben, vastagbélrákra utalhat. A záró funkció romlása, illetve az állandó székelési inger a végbélben való elhelyezkedésre mutat, de hasonló tünetegyüttest produkálhatnak az olyan jóindulatú elváltozások is, mint a nyálkahártya előreesése, vagy a végbél-polipok. Mivel a bélpolipok a vastagbélrákhoz vezető első lépcsőfokot jelentik, a megelőzés keretében ajánlott a széklet évenkénti megvizsgáltatása, hogy nincs-e benne rejtett vér.


A SZÉKREKEDÉS: AHOGYAN A BETEGEK LÁTJÁK

A székrekedés definíciója orvosi/klinikai szempontból a „Rome II" diagnosztikai kritériumok alapján meghatározott. Az alábbi tünetek-panaszok közül legalább kettőnek vagy többnek kell fennálnia a a megelőző 12 hónapban legalább 12 héten át:
• 1. Az alkalmak legalább 25%-ban erőlködés
• 2. Az alkalmak legalább 25%-ban kemény, alacsony víztartalmú széklet
• 3. Az alkalmak legalább 25%-ban elégtelen kiürülés érzése
• 4. Heti gyakoriság 3 vagy kevesebb
A fenti szempontok közül a megelőző 12 hónapban minimum 12 héten át kettőnek vagy többnek kell fennállnia.


Ugyanakkor a betegek
• 52%-a az erőlködést
• 44%-a a kemény, alacsony víztartalmú széklet ürítését
• 34%-a az improduktív székelési ingert
• 33%-a a ritka székletürítést
azonosítja a székrekedéssel.


Azt is femérések igazolják, hogy a székrekedés elterjedtsége nem minden embercsoportban azonos, így társadalmi és nemi különbségek felfedezhetőek az érintettek vonatkozásában.
Az adatok szerint a  székrekedés előfordulási gyakorisága kisebb a:
• magasabb jövedelmű rétegekben
• az iskolázottabbak körében
• a városi népességben a vidékkel szemben
• a férfiak körében a nőkhöz viszonyítva (a férfiak körében az előfordulási gyakoriság emelkedése kb. 60 éves kor után kezdődik, míg a nők esetében minden évtizeddel fokozódik).

OKI TERÁPIA: HERPESZ KEZELÉSE HEVISOS KENŐCCSEL

Az ajakherpesz kezelésére a betegek által „háziszerek" (pl. fogkrém, cink-oxidos paszta, stb.) helyett olyan készítményeket ajánlhatunk, melyek nem csak tüneti kezelést jelentenek, hanem oki terápiát is A klinikai vizsgálatok szerint a Hevizos kenőcs csökkenti a recidiva gyakoriságát, ezzel javítja a betegek életminőségét.


A Hevizos kenőcs ajakherpesz, genitális herpesz és herpes zoster külső kezelésére egyaránt alkalmas. A Hevizos hatóanyaga, az epervudin originális magyar molekula, mely a herpesz vírus DNS szintézisét gátolja. Jelentős része a bőrben lokalizálódik, a kezelés során általános hatás nem tapasztalható.


A herpesz kezelés időtartama Hevizos kenőccsel 3-5 nap, mely 6-12 napig meghosszabbítható.


Mellékhatásként enyhe csípő érzés jelentkezhet.
A Hevizos kenőcs 3g térítési díja 621 Ft, ezzel a legolcsóbb, herpesz külső kezelésére szolgáló gyógyszer. Közgyógyellátottak részére térítésmentesen rendelhető.

Legolvasottabb cikkeink