• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Magyar Orvosi Kamara elégedetlen

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Dr. Éger István MOK elnök sajtótájékoztatója Debrecenben.

A Magyar Orvosi Kamara Hajdú-Bihar megyei és Debreceni szervezetének vendége volt december 13-án, kedden dr. Éger István, a MOK elnöke. A Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrumában megtartott délutáni fórumot megelőzően az elnök sajtótájékoztatót tartott, ahol egyebek mellett a Magyar Orvosi Kamara által erősen kifogásolt egészségügyi rendelettervezetekről mondott véleményt.

Dr. Éger István sajtótájékoztatóját az alábbi kijelentéssel kezdte: miközben az egészségügyi tárca egyik vezető tisztségviselője a napokban az ellátó rendszernek felróható halálesetekről beszélt, és ezzel a szakmát "kárhoztatta", ezzel egyben elvonta a figyelmet azokról a kérdésekről, amelyek az orvosokat foglalkoztatják, nagy mértékben befolyásolják a jövőjüket, és ezáltal a betegek ellátását.

A MOK elnöke egyebek mellett megemlítette a gyógyszerrendelésre vonatkozó kormányrendelet tervezetét, amelyet a kamara elutasít, a végrehajtás módszertanát pedig szintén kifogásolják. Mint mondta, azt az orvost jutalmaznák, aki olcsóbb gyógyszert ír ki a betegnek, a jutalmazási keret azonban csak akkor osztható szét, ha nem ürül ki a kassza. Dr. Éger István így fogalmazott: "Ez azért is képtelenség, mert úgysem lesz mit kiosztani, további problémánk pedig az, hogy az orvos a beteg kárára dolgozzon?"

A Magyar Orvosi Kamara ugyancsak nem ért egyet az amortizációs díjátalány tervezett megszüntetésével, amely a háziorvosi praxisokat érzékenyen érintheti. Mindent elkövetnek, hogy hangot adjanak ellenvéleményüknek - hangsúlyozta dr. Éger István.
A továbbiakban arról szólt, hogy még mindig nincs rendezve a munkaerő direktíva, jóllehet, jogellenes, hogy az EU-ba való belépésünk után két évvel még mindig nem történt meg a jogharmonizáció a munkaidő és az ebbe beszámítandó ügyeleti díjak vonatkozásában. A kamara szerint ezt sem szervezési, sem pedig anyagi okokból nem lehet megtagadni. Ha kell, egyéni perek sorozatával akarják kikényszeríteni a döntést - mutatott rá.

A MOK elnöke szólt arról is, hogy a 2006-os költségvetés "soha nem látott botránnyal fenyeget". Több mint száz milliárddal kevesebbet juttatnának az egészségügyi ellátó rendszerbe, nem tudják kifizetni az ügyeleteket, stb. Így az ágazat, és a betegek helyzete jelentősen romlani fog - jósolta meg.