• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aggodalom az elektromos nagyfeszültség miatt

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A helybéliek aggódnak a beruházás miatt, melynek keretében nagyfeszültségű nemzetközi távvezetéket terveznek építeni.

A Szeged-Arad távvezeték
Az elektromos hálózat fejlesztése keretében egy Békéscsabától Nagyváradig húzódó, 400 kilovoltos nagyfeszültségű vezetékrendszert építenek ki, hogy a Magyarországot Romániával összekötő kapcsolat révén biztonságosabbá váljon az áramellátás, s csökkenjen az üzemzavarok valószínűsége. A két ország között ma a Szegedet Araddal összekötő 220 kilovoltos távvezeték biztosít elektromos kapcsolatot. A nemzetközi csomópont viszont nem bír elég kapacitással az egységesülő európai energetikai rendszer kiszolgálásához, ezért tartják szükségesnek a további hálózatfejlesztést. Az újabb – magyar oldalon mintegy ötmilliárd forintból épülő – hálózatot a tervek szerint 2008 első félévében helyeznék üzembe.

A Békéscsabáról kiinduló hálózat Szabadkígyós és Újkígyós között elhaladva érinti Medgyesegyháza és Bánkút térségét, majd Eleknél éri el a magyar-román határt. Több helybéli önkormányzat és gazdálkodó azonban kifogásokat támasztott a beruházással szemben, egyebek mellett attól tartva, hogy a nagyfeszültségű vezeték egészségkárosodást okozhat azoknál a termelőknél, akik kénytelenek lesznek a póznák közelében dolgozni. A polgármesterek legfőbb érve, hogy a térségben zömében nem a hagyományos szántóföldi növénytermesztés folyik, azaz nem búzát vagy kukoricát termelnek, hanem dinnyét, ami azzal jár: a gazdálkodók és idénymunkásaik nagyon sok időt töltenek el a dinnyeföldeken.

A beruházó cég képviselője hangsúlyozza: a tervezés első szakaszában több alternatívát is kidolgoztak, s a felmérések szerint a jelenlegi nyomvonal okozza a legkevesebb érdeksérelmet. Azzal érvelnek: ahogyan bárhol az országban a hasonló építkezéseknél, úgy Békés megyében is valamennyi nemzetközi ajánlást és előírást betartanak, s ez vonatkozik az egészségügyi óvintézkedésekre is. Az érintett polgármesterek közül többen ugyanakkor azt hangoztatják: igaz ugyan, hogy tudomásuk szerint egyértelműen még nem mutatták ki a szabadban húzódó távvezetékek egészségroncsoló hatását, ám álláspontjuk szerint legalább annyi tudományos tanulmány van, amely feltételezi a veszélyt, mint amennyi a biztonságot hangsúlyozza.

Amint azzal a Weborvoson is foglalkoztunk, az Európai Tanács egészségvédelmi elve alapján már évekkel ezelőtt ajánlást tett közzé, amely a lakosságot érő, úgynevezett nem ionizáló elektromágneses sugárzást hivatott korlátozni. A nemzetközi szervezetek, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ illetékes sugárvédelmi bizottsága az egészség védelme érdekében alakítják ki az egészségügyi határértékeket.

Két álláspont áll tehát egymással szemben. A kivitelezésért felelős cég felelőse szerint ahogyan a nagyfeszültség közelében évtizedeken keresztül dolgozó munkatársaik érdekében, úgy a lakosság védelméért is minden elvárható intézkedést megtesznek, minden ismert állásfoglalásnak eleget tesznek. A helyi polgármesterek ugyanakkor azt mondják: mivel a tudomány sem alakított ki egységes álláspontot a kérdésről, jobb az óvatosság.

A Békés megyei beruházással kapcsolatosan a Körös-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség egyelőre gyűjti az észrevételeket, várhatóan a tavasz folyamán alakítja ki álláspontját, s dönt a nyomvonal engedélyezéséről.