• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Álnéven tettek feljelentést a kórház ellen

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A rendőrség szerint nem bűncselekmény, hanem bevett gyakorlat az, ami miatt feljelentették a dunaújvárosi kórházat.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a dunaújvárosi kórház ellen a rendőrség: a hatósághoz az egyik dolgozó nevével visszaélő ismeretlen személy nyújtott be feljelentést.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a dunaújvárosi kórház ügyében, olvasható a rendőrségi határozatban. A kórház vezetői különös módon értesültek a dokumentumról, ugyanis az intézmény egyik munkatársa kapta meg a határozatot, mint feljelentő. Valójában azonban nem ő élt feljelentéssel, hanem egy ismeretlen személy, aki visszaélt nevével. (A Weborvos információi szerint a visszaélés miatt rendőrségi nyomozás indul, a kórház dolgozója ugyanis feljelentéssel kíván élni.)

A Fejér Megyei Főügyészség ez év május 26-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A Fejér Megyei Főügyészség a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki nyomozó szervként, ám a kapitányság elfogultságot jelentett, így az Országos Rendőr-főkapitányság a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra testálta a feladatot.

A nyomozás során a rendőrség bekérte a Belváros-ház Kft. által készített átvilágítási anyagot (amely korábban hatalmas vihart váltott ki a városban), valamennyi, az 1999-2004. közötti időszakban született önkormányzati határozatot, döntést, a kórház költségvetési beszámolóit, a felügyeleti szervek ellenőrzési dokumentációit, a pénzügyi bizottság jegyzőkönyveit. A rendőrség vizsgálta a kórház jogi személyekkel kötött megállapodásait, szerződéseit, a SEL Kft. által végzett átvilágítási anyagot is.

A nyomozás során tájékozódtak az Állami Számvevőszék Fejér Megyei Ellenőrzési Irodájánál, a Fejér Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál, az Egészségügyi Minisztériumnál, az Állami Számvevőszék Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóságánál, valamint a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházánál. Ez utóbbi intézményt a kórházaknál alkalmazott beszerzési gyakorlat miatt keresték meg, hogy kontrollként szolgáljon a dunaújvárosi esethez.


A nyomozás során megkért, beszerzett iratokból, véleményekből, állásfoglalásokból a rendőrség többek között megállapította, hogy a bérleti- és lízingszerződések bevett gyakorlatnak számítanak az egészségügy területén, nem ütköznek törvénybe. Jellemzően az egyszeri nagy összegű kifizetések helyett alkalmazzák őket, hiszen mint köztudomású, az intézményeknek kevéssé van lehetőségük nagy összegeket mozgósítani a beszerzésekkor. Az ingatlanok esetében mindenkor a közgyűlési határozatoknak megfelelően születtek meg a szerződések, nemegyszer lépéskényszerben volt az intézmény, amelynek választási lehetősége nem volt.


A több hónapos vizsgálat során a rendőrség nem talál még csak arra utaló magatartást sem, mely szerint bárki is szándékosan megszegte volna vagyonkezelési kötelezettségét, s ezzel vagyoni hátrányt okozott volna, sőt: a vizsgált szerződések „kifejezetten előnyösek voltak anyagi tekintetben", s olyan beruházásokat eredményeztek, amelyek tehermentesítették a fenntartó önkormányzatot. Nem vagyoncsökkenés, hanem vagyongyarapodás jellemzi a vizsgált időszakot – szögezi le a rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságának gazdaságvédelmi osztálya a határozatban.


A kórház főigazgatója, dr. Máté-Kasza László úgy ítéli meg, hogy a gazdálkodást érintő rendőrségi megállapítások az intézményvezetés és a dolgozók szándékát, tetteinek eredményét fejezték ki, hiszen mindannyian azon vannak, hogy minél színvonalasabb ellátást tudjanak biztosítani az ellátási körzetükhöz tartozó 120 ezer embernek. A főigazgató elítéli a nevét vállalni sem merő, más nevével visszaélő feljelentőt, aki szerinte az intézmény jó híre ellen vétett, s reméli, felelni fog tettéért.