• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az önkormányzatok inkább kerülik a konfliktust

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvosok nyomására már a baranyai Mohácson is emelkednek januártól az ügyeleti díjak.

A Duna-parti városban dolgozó , felnőtt körzetet ellátó orvosok több mint fél éve jelezték az önkormányzatnak: méltánytalannak tartják azt az összeget, amit az ügyeletben eltöltött szolgálatukért kapnak, ezért  - ha a helyzet nem változik - nem zárkóznak el a peres eljárástól sem. Közösen elkészített beadványukban azt kérték a testülettől, hogy óradíjaikat legalább ezer forintra emeljék fel. (Eddig a mohácsi kistérségben dolgozó háziorvos a hétköznapi ügyeletért óránként 484 forintot, a hétvégi készenlétért pedig 677 forintot kapott.)

Az elmúlt hetekben zajlott egyeztető tárgyalások sikerrel zárultak. Ennek megfelelően január elsejétől a mohácsi kistérségben ügyeletet ellátó doktorok egységesen a hétközi és a hétvégi inspekcióért óránként ezer forintot kapnak. A tárgyalások során kialkudott összeget azonban csak egyéb költségcsökkentő változtatással tudja biztosítani az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy két dolgozó – egy takarító és egy adminisztrátor - foglalkoztatásának korábbi jogviszonyát kénytelenek januártól megváltoztatni.

Mohácson jövőre nem csak az ügyeleti díjak emelkednek , de a tervek szerint lecserélik az egyik ügyeletet ellátó szolgálati autót , melynek helyébe egy terepjárót vásárolnak. Ehhez a mintegy ötmillió forintos beruházáshoz pályázati forrást remél az önkormányzat. A tervek szerint az új gépjármű tavasztól már részt is vehet a sürgősségi ellátásban.

Az elmúlt év baranyai tapasztalatai szerint voltak olyan önkormányzatok, amelyek különösebb kérés illetve figyelmeztetés nélkül emelték fel az orvosok ügyeleti díját, mint ahogy ezt korábban a bólyi, vagy a pécsi képviselőtestület is tette. De volt olyan is, amikor megegyezés hiányában az orvosok három évre visszamenő elmaradt pénzükért indítottak pert.

A pécsváradi kistérségben pert indító háziorvosok kiszámolták, hogy valójában a jogos pénznek csupán töredéke az a tiszta összeg, amit óránként kapnak az ügyeletekért. Ez a pénz pedig sem az elvégzett munkával, sem pedig a felelősséggel nincs arányban - állította az ügy kapcsán dr. Bíró Ferenc. A peres eljárással kapcsolatban Pécsvárad polgármestere, Zsáli János úgy véli: a kistérségi ügyeleti rendszer idei átszervezése - ami a központi ügyelet kialakítására, megszervezésére vonatkozik - az érintett orvosok beleegyezésével történt. Ehhez a kistérség pályázati forrást is felhasznált, mintegy 7,6 millió forintot. Az elnyert összeget az ügyelet felújítására, inspekciós gépkocsi vásárlásra, illetve új műszerek beszerzésére használták fel. Emellett a kistérségi önkormányzatok megnövelték az ügyeleti díjakat is, melyeknek összegét a pécsváradi önkormányzat a korábbi tizenegyezer forintról huszonegyezer forintra emelte fel. Zsáli szerint ehhez a megemelt összeghez képest kérnek a doktorok mintegy 30 százalékos újabb díjemelést.

Az orvosok által kifogásolt és már évek óta a felszínen lebegtetett problémát az okozza, hogy az OEP finanszírozása a tényleges költségeknek a kétharmadát fedezi, a hiányzó összeget viszont a környező kistérségi önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk. Ez legtöbbször úgy sikerül, hogy az érintett helyhatóságok más fontos költségvetési területtől vonják el a pénzt.

Információink szerint az ügyeleti kifizetések visszásságai miatt Baranyából eddig egy pert indítottak, de az orvosi kamara baranyai vezetője szerint a testülethez eljutott jelzések alapján nem zárható ki újabb jogi eljárások kezdeményezése sem.