• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegvadászat Nógrádban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Túl sok a felesleges kórházi ágy a megyében, ám az átalakítás aligha időszerű éppen a választási évben.

Nógrád megye egészségügyi ellátó rendszere jelenleg 310 ezer személyre szabott, miközben a megyét mindössze 214 ezren lakják. A kórházak a jobb kihasználtság miatt harcolnak a betegekért, s ezt a „kannibalizmussal felérő vetélkedést nem valószínű, hogy éppen a parlamenti és az önkormányzati választás évében adnák fel" – mondta lapunk kérdésére Dóra Ottó, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke a mai évnyitó sajtóbeszélgetésen.


Szakértői számításokra hivatkozva azt mondta, hogy a 700 ágyas salgótarjáni kórházban száz, a 600 ágyas balassagyarmatiban 150, s a 190 ágyas pásztói városi kórházban 120 ágy fenntartása fölösleges kiadás, s védelmébe vette azt a néhány hónappal korábban hozott döntést is, miszerint a két megyei kórházat egyesítették, pontosabban a Nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézetet a salgótarjáni Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház irányítása alá vonták.


A megye egészségügyi ellátórendszerét értékelve egyébként a kórházakat kiváló állapotúnak értékelte, erőforássainak elosztását viszont pazarlónak. Mint a megyei kórház fenntartója, optimálisnak látná, ha a balassagyarmati városi kórházból integrálhatnák a szemészeti-, az urológiai- valamint a fül-orr-gége fekvőbeteg ellátást, s az Ipoly-parti városban mindössze ezek járóbeteg-rendeléséről gondoskodnának. A megyei elnök szerint mutatkozik erre némi fogadókészség, de az erről szóló tárgyalások még nem vezettek eredményre. Csakúgy mint Pásztón, ahol egyelőre hallani sem akarnak a megyei kórházzal való szorosabb szövetségről – igaz, - jegyezte meg a megyei elnök – az önkormányzat a költségvetés szorításában, amikor az egész gazdálkodása léte van veszélyben, nyilván hajlani fog a megegyezésre.


Választás évében ugyanakkor mindez presztízskérdés - tette hozzá a közgyűlés elnöke, aki bejelentette, hogy a hétvégén megjelennek a Nógrád megyei- és az Észak-magyarországi Regionális Területfejlesztési Tanács idei pályázatai.


Dóra Ottó az új lehetőségek közt kiemelte azt a 691 millió forintos pályázati keretet, amelyre Szécsény, Bátonyterenye és Pásztó, valamint ezen városok vonzáskörzetében lévő települési önkormányzatok pályázhatnak beruházásaik megvalósítására.