• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Búcsú az amputációtól?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Maria Curie-díjat kapott az a jemeni származású, Pécsett dolgozó sebész, aki találmányával az érszűkület gyógyításában ért el kiemelkedő eredményt.

A Weborvos is hírt adott arról, miszerint egy Pécsett élő és dolgozó, jemeni állampolgárságú sebész hozta el a közelmúltban Moszkvából a Nemzetközi Találmányi Kiállítás orvosi kategóriájának aranyérmét. Az elismerést az orvos által kifejlesztett speciális készülék érdemelte ki, amely az érszűkület gyógyításának egy új állomását jelenti. Khaled Nashwan doktor műszere - melynek neve Nashwan-Parasound - csökkenti az érfal megvastagodását, és akár megmentheti a beteget az oly rettegett amputációtól is.

December 08-án a feltaláló-doktor a Lengyel tudományos Akadémia tudományos nagydíját, a Maria Sklodowska-Curie díjat hozhatta el Pécsre. Miután személyesen nem tudott Lengyelországba utazni, a díjat a Magyar Feltalálók Egyesülete vette át nevében, majd Budapesten ünnepélyesen átadták neki. Mint azt érdeklődésünkre az Egyesület illetékese elmondta: a csütörtöki esemény - melynek megrendezésére hagyományosan minden évben Budapesten kerül sor - egy olyan ünnepség, ahol a nemzetközi kiállításokon is a legsikeresebben szereplő feltalálókat jutalmazzák. Ebbe a sorba tartozott idén Nashwan doktor is, aki emellett átvett 3 nemzetközi aranyérmet. Az aranyérmeket a Bukaresti és Gdanski, valamint a Nürnbergi idén megrendezett nemzetközi találmányi kiállításon nyerte el Magyarország színeiben.

Dr. Khaled Nashwan a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte meg előbb az általános orvosi, majd a sebész szakorvosi diplomáját. Az érszűkülettel járó kínokat megismerve évekig töprengett azon, hogy a hatékony gyógyítás módszerét – amely a fájdalom csökkentése mellett kiváltja az amputációt is – vajon miben találja meg. Végül rájött arra, hogy a kór kezelésében a szervezetnek egy már amúgy is létező természetes reakcióját, az önregenerációt hívja segítségül. Khaled Nashwan számára az ismert tény volt ugyanis, hogy az emberi test külső segítő ösztönzés hatására a beszűkült érszakasz mellett áthidaló ereket is képes létrehozni, biztosítva ezzel a véráram folyamatos útját.

A doktor által megalkotott készülék infra-, illetve ultrahangot bocsát ki a beteg területre és az így mesterségesen előidézett nyomásgradiens hatására a beszűkült érszakasz közvetlen közelében lévő mellékereket keringésképzésre – azaz funkcióátvételére – készteti. Ahhoz, hogy ezek az új erek átvegyék a beteg szakasztól a működést, csupán 5-6 hétre van szükség. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy azok a betegek, akiket az érszűkület már szinte járásképtelenné tett, a kezelések után egyre nagyobb távolságok megtételére képesek, közben fájdalmaik fokozatosan megszűnnek, a végtag pedig visszanyeri a normális hőmérsékletét.

A jemeni sebész szerint a készülék arra ugyan nem képes, hogy az érelmeszesedés folyamatát visszafordítsa, sőt arra sem, hogy előrehaladott stádiumban lévő beteget mentesítsen akár a sebészi beavatkozás, akár a gyógyszeres terápia alól, de mindenképpen új utat nyit az érszűkület gyógyításában.