• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Döntöttek a szikszói kórház ügyéről

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Hosszú távon számítanak a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház működésére – így foglalt állást a tegnap ülésező megyei közgyűlés.

A képviselők ugyancsak ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy felkérik a kórház igazgatóját, dr. Tiba Sándort, hogy – amennyiben szükségessé válik – a megnyugtató finanszírozás érdekében pert indítson az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen. A közgyűlésen a kórház korábban kirendelt önkormányzati biztosa feladatul kapta, hogy február végére elkészítse az intézmény üzemeltetésének, adóssága konszolidációjának tervét. A fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat pedig biztosítja a kórház működéséhez szükséges, mintegy havi 9 millió forint plusztámogatást is – várhatóan, míg az egészségbiztosítóval folytatott vita le nem zárulhat. A képviselők mindemellett ugyancsak ellenszavazat nélkül szavazták meg a szikszói kórház többletkapacitás-pályázatát is.

A tegnapi közgyűlés tehát úgy döntött: az önkormányzat minden szükséges lépést megtesz a szikszói kórház adósságának csökkentése érdekében, ha az nem veszélyezteti az abaúji lakosság egészségügyi ellátását. (Az intézmény egyébként területi ellátási kötelezettséggel Abaúj területén csaknem 70 ezer embert lát el.) A kórház jelenlegi működési struktúráját az OEP-el folytatott vita lezárultáig változatlanul hagyják, azaz minden olyan kórházi ellátást, amely Szikszón ma hozzáférhető az abaújiak számára, megtartanak. Jelenleg ugyanis vita van a kórház szakértői és az egészségbiztosító pénztár szakértői között, hogy a korábbi, új szabályozó rendszer hozta módosításokat megfelelően hajtották-e végre vagy sem.

A szikszói kórház adósságállománya az eladósodott kórházak közül messze a legnagyobb: az éves 1,2 milliárd forint bevételével szemben most már 265 millió forint. A kórház ugyanakkor már részesült egyfajta konszolidációban, a szaktárcával közösen több alkalommal, összesen 140 millió forintot fordított a fenntartó megyei önkormányzat a rendbetételére. Legutóbb a novemberi közgyűlés újabb 80 millió forintos támogatást ítélt meg a kórház folyamatos működésének biztosítására.

Somogyi Ferenc önkormányzati biztos a tegnapi közgyűlésen kifejtette: véleménye szerint a szikszói kórházat meg lehet és meg is kell menteni, ám át kell vizsgálniuk e folyamat minden részletét. A múlt hónapban – a megyei közgyűlés által – biztosított 80 millió forint lehetővé tette, hogy a tárgyalásokat megfelelő helyzetből folytassák. Az pedig, hogy januártól annyi pénzt kap a kórház, ami a legfontosabb napi kiadásokra elegendő, esélyt ad az adósság konszolidálására.