• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elkezdődik a központi klinika felújítása

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Jövő év elején végre megkezdődhet Pécsett a 400 ágyas klinika rekonstrukciója.

A nagy volumenű építkezés megkezdését kétmilliárd forintos uniós pályázat- amelyet az Európai Fejlesztési Alaptól nyert a pécsi egyetem – teszi lehetővé abban a központi klinikai tömbben, amely gyógyító kapacitását és betegforgalmát tekintve a legnagyobb a városban. A több mint negyven éve épült 400 ágyas klinika egyébként már régen megérett a felújításra. Az akkor az ország legkorszerűbb fekvőbeteg-intézményének számító épületben évtizedek óta nem történt jelentősebb átalakítás, a kórtermek nagy része még mindig négy-hat ágyas.

A tervek szerint első lépcsőben a legsürgősebb beavatkozásra szoruló , a mélyföldszinten működő ambulanciát alakítják át mintegy 900 millió forintos költséggel, az orvosok és a betegek nagy örömére. A jelenlegi járóbeteg szakrendeléseket tömörítő részleg nem csak a beteg emberek számára – akik  időnként órákig kénytelen várakozni egy-egy szakrendelő előtt – hanem az egészségesekre is nyomasztóan hat. A zsúfolt, ablaknélküli, levegőtlen, egybeépített váróhelyiség sem javítja a  tehetetlen, idős betegek állapotát, akiket az osztályokról diagnosztikai vizsgálatokra hoznak.

A felújítás megkezdése előtt azonban a klinika liftjeit kell majd teljes egészében átépíteni, mert az ambulancia átmeneti időre az ötödik emeletre költözik majd, ahonnan a traumatológiai osztály már korábban az egykori Honvéd kórház telephelyére távozott. Így a személyfelvonók az eddigieknél is fokozottabb terhelésnek lesznek kitéve. A megújulásra ítélt ambulanciai szárny azonban nem csak külsejében, hanem műszerparkjában is korszerűsödik. A tervek szerint – az építési költséggel megegyező összeget - 900 millió forintot fordítanak majd a műszerpark korszerűsítésére.
Az viszont már most borítékolható, hogy az  átépítés – mivel működő fekvőbeteg- intézményről van szó – nyilván számos kellemetlenséggel együttjár majd. Az építkezés során keletkező kényelmetlenségeket azonban arra a másfél évre betegnek, dolgozónak egyaránt bírnia kell türelmesen elviselni.