• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Épülhet a mozgásszervi kutatólabor

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Regionális mozgásszervi laboratórium épül a szolnoki MÁV Kórházban.

Rudner Ervin
A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézetben végrehajtott struktúraváltás után ez év szeptember 1-től kiemelt szerepet kap az intézményben a mozgásszervi betegek gyógyítása – jelentette be sajtótájékoztatón dr. Rudner Ervin főigazgató. Ezt megelőzően megkezdődött egy kutatás-fejlesztési munka alapjainak a lerakása is, olyan konzorcium létrehozásával, amelyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE), egy debreceni képzési-kutatási-fejlesztési kht., és a szolnoki MÁV Kórház vesz részt – folytatta a kórház vezetője. A mozgásszervi labor létrehozására alakult konzorcium a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjához pályázott, és 100 millió forintot nyert el gép-műszer beszerzésre – mondta dr. Varga Katalin orvos-igazgató. Az épület átalakítás hétmillió forintos költségét a MÁV Kórház saját erőből biztosította.

Az együttműködés célja egy biomechanikai, vagyis mozgásszervi laboratórium létrehozása az orvosi rehabilitáció szakmai tevékenységének támogatására, a gyógyászati és orvosi eszközöket gyártó cégek fejlesztési munkáját szolgáló kutatásokra. A mozgásszervi laborban a mozgás biomechanikáján alapuló mérésekkel a betegek egyes izomcsoportjait vizsgálják. Ennek révén lehet kifejleszteni a protézisokat, a művégtagokat. Vizsgálják az egészséges sportolók izomzatát is, az optimális sporteredmények elősegítése érdekében. Ezen túl a betegek gyógyítását szolgáló önálló rehabilitációs gyógyászati és segédeszközök tervezése és fejlesztése is fontos feladat lesz.

Megtörtént a mozgásszervi labor eszközrendszerére kiírt pályázat tenderbontása, elbírálása egy héten belül megtörténik, a szerződéskötés, illetve az építkezés kezdete december 21-én várható – hangsúlyozta Rudner Ervin. Eredményt hirdettek a labor megépítésre kiírt pályázatról is. Az átalakítási munkára hatan pályáztak. A nyertesnek március 30-ig kell a munkát befejezniük, a gép-műszer betelepítése május 1-ig, beüzemelése pedig június 30-ig megtörténik. A tervek szerint 2006. szeptember 1-jén már teljes üzemben működik a laboratórium, elindulhat a tudományos munka. A főigazgató azt is bejelentette: befejeződött a kórház gyógyszertárának rekonstrukciója, ezzel együtt egy klinikai farmakológiai labort is létesítenek.