• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Eurorégiós központként koordinál a pécsi gyermekklinika

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Két, nagy szabású uniós programba is bekerült a pécsi egyetem gyermekklinikája.

Mivel az egyre nagyobb statisztikai számokat produkáló elhízás nem csak magyar sajátosság, a jelenséggel, illetve az ebből származó számos betegséggel az unió egészégügyért felelős bizottsága is szembesült. Ezért a szervezet folyamatosan hirdet intervenciós és prevenciós pályázatokat. A PTE ÁOK Gyermekklinikája jelenleg két, az unió által támogatott programban vesz részt. Mindkettő a gyermekkori elhízást veszi górcső alá. Ezekre a Magyarországon folyó, több fázisban zajló felmérésekre mintegy 600- 650 euro áll rendelkezésre.

Érdeklődésünkre Dr. Molnár Dénes egyetemi tanár, a PTE ÁOK Gyermekklinika anyagcsereosztályának vezetője elmondta: a programok egy része már elkezdődőtt. Amíg az egyikben tíz ország vesz részt, s ennek a munkának Kelet-Európában Magyarország a koordinátora, addig a másik, az úgynevezett Network- projekt – amelyhez harmichárom ország csatlakozott – Közép-európai irányítója és szervezője éppen a pécsi gyermekklinka anyagcsere osztálya. A harmadik szakmai program pedig jövő év tavaszán indul, és a 2-10 éves korosztály elhízási mutatóit elemzi.
Ez utóbbi projekt azonban már túllép a felmérés kategóriáján, hiszen arra is választ vár: az adott országokban - például Magyarországon - vajon milyen intervenciós programokkal segítik az óvodákban, böcsődékben, egyéb oktatási intézményekben a túlsúlyosság elleni küzdelmet. Ez utóbbi vizsgálatban 17 ország vesz majd részt.

Dr. Molnár Dénes szerint azért fontos, hogy végre a nemzetközi figyelem középpontjába került a kövérség problematikája, mert a hatékony prevenciót a még fogékony gyermekkorban kell elkezdeni. Kérdésünkre -"célba érnek-e"az egészséges táplákozást reklámozó fitness, illetve egyéb életmódbeli tanácsok - a szakember röviden válaszolt: ez sem a gyakorlatban, sem a napi orvosi munka, de a betegség-regisztrációja során sem tapasztalható. Ez utóbbit egyébként a hazai statisztikák is igazolják: jelenleg a gyermekek több mint 15 százaléka küzd az átalagos - orvosi szempontból normális – testsúlynál 10 százalékkal nagyobb testtömeggel.

A már folyamatban lévő, illetve tavasszal induló újabb projektek azért rendkívül fontosak – állítja a professzor –, mert a kövérségnek számos betegség lehet a következménye. Közülük a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma, a II. típusú diabetes, (amelynek egyébként nincs köze a másik, szintén emelkedő számot mutató , úgynevezett fiatalkori cukorbetegséghez) már gyermekkorban is jelentkeznek.