Három hetes intenzív ellenőrzéssel biztosítják a húsáruk karácsony előtti biztonságos vásárlását Somogyban.
Amennyiben gyanúsnak tűnik az állaga, vagy nem felel meg a tartalma a cimkén feltüntetett paramétereknek, az ellenőrzést laboratóriumi vizsgálattal is kiegészítik. Enyhébb kifogások esetén szabálysértési eljárást indítanak, a minőséget érintő problémákat azonban minőségvédelmi bírság követi, s elkobozzák a kifogásolt áru teljes tételét is.
A hatósági állatorvosok a tárolótér hőmérsékletének ellenőrzésén túl, az úgynevezett maghőmérő segítségével, a nagyobb tömegű húsáru legbelső rétegére előírt, plusz 1 és 5 Celcius fok közötti tárolási hőmérsékletét is ellenőrzni tudják. A kereskedő felelőssége, hogy mindig csak annyi árut helyezzen el a pultban, amennyi képes megőrizni az előírt hőmérsékletet. Szeletelt húsárut pedig csak kínálati jelleggel tarthat a pultban.
Dr. Lövey László az eladók felelősségét is hangsúlyozva elmondta: bár a cégek feladata folyamatosan ellenőrizni, hogy a húsáruval foglalkozó kereskedelmi vagy vendéglátóipari dolgozók rendelkeznek-e a foglalkozás-egészségügyi orvosnak tett egészségügyi nyilatkozattal, valamint az előírásnak megfelelő felszereléssel, a hatósági állatorvosok most ezeknek, valamint az előírt élelmiszerhigiéniai minimum vizsgáknak a meglétét is újraellenőrzik.
A szárnyashús-forgalmazással kapcsolatban ismételten kiemelte: hazánkban, így Somogyban sincs madárinfluenza-gyanús eset. A forgalomba kerülő baromfihús csak az állatorvosok által felügyelt tenyészetből, állategészségügyileg ellenőrzött vágóhídról és kifogástalan minőségben kerülhet az üzletekbe. Fogyasztása, a megfelelő konyhatechnológiai és higiénés előírások betartása mellett az egészséges táplálkozás részeként, továbbra is ajánlott.