• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fokozott védelem a somogyi húsfogyasztóknak

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Három hetes intenzív ellenőrzéssel biztosítják a húsáruk karácsony előtti biztonságos vásárlását Somogyban.

A fogyasztók védelmében, december 23-áig megyeszerte mintegy 16 hatósági állatorvos igyekszik a lehető legszélesebb körben vizsgálni a leginkább keresett állati eredetű húsáruk, elsősorban a virsli, a baromfihús, az élőhal és a különböző húskészítmények minőségét – tájékoztatta a Weborvost dr. Lövey László, a Somogy Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Állomás igazgatója, megyei főállatorvos.

Amennyiben gyanúsnak tűnik az állaga, vagy nem felel meg a tartalma a cimkén feltüntetett paramétereknek, az ellenőrzést laboratóriumi vizsgálattal is kiegészítik. Enyhébb kifogások esetén szabálysértési eljárást indítanak, a minőséget érintő problémákat azonban minőségvédelmi bírság követi, s elkobozzák a kifogásolt áru teljes tételét is.

A hatósági állatorvosok a tárolótér hőmérsékletének ellenőrzésén túl, az úgynevezett maghőmérő segítségével, a nagyobb tömegű húsáru legbelső rétegére előírt, plusz 1 és 5 Celcius fok közötti tárolási hőmérsékletét is ellenőrzni tudják. A kereskedő felelőssége, hogy mindig csak annyi árut helyezzen el a pultban, amennyi képes megőrizni az előírt hőmérsékletet. Szeletelt húsárut pedig csak kínálati jelleggel tarthat a pultban.

Dr. Lövey László az eladók felelősségét is hangsúlyozva elmondta: bár a cégek feladata folyamatosan ellenőrizni, hogy a húsáruval foglalkozó kereskedelmi vagy vendéglátóipari dolgozók rendelkeznek-e a foglalkozás-egészségügyi orvosnak tett egészségügyi nyilatkozattal, valamint az előírásnak megfelelő felszereléssel, a hatósági állatorvosok most ezeknek, valamint az előírt élelmiszerhigiéniai minimum vizsgáknak a meglétét is újraellenőrzik.

A szárnyashús-forgalmazással kapcsolatban ismételten kiemelte: hazánkban, így Somogyban sincs madárinfluenza-gyanús eset. A forgalomba kerülő baromfihús csak az állatorvosok által felügyelt tenyészetből, állategészségügyileg ellenőrzött vágóhídról és kifogástalan minőségben kerülhet az üzletekbe. Fogyasztása, a megfelelő konyhatechnológiai és higiénés előírások betartása mellett az egészséges táplálkozás részeként, továbbra is ajánlott.