• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folyószámlahitelből működik a szakkórház

Regionális hírek Forrás: Hidlap

A címzett támogatásból felújított intézményt a jelenlegi törvényi szabályozás szerint tíz évig még nem lehet privatizálni.

Folyószámlahitelből kezdi meg működését a dorogi ápolási szakkórház, amely a dorogi ellenzéki képviselők szerint rövid időn belül magánkézbe kerülhet. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a dorogi önkormányzat tárgyalta a Szent Borbála Szakkórház működési engedélyezésének kérdését is - írja a Hidlap.

 
A közelmúltban átadott létesítmény tevékenységéhez szükséges ÁNTSZ-engedélyhez az önkormányzat szerződést köt a szakkórházzal, amelynek keretében az önkormányzat tulajdonában lévő kórházépületet használatba adják a Szent Borbála Szakkórház Kft.-nek. Az  új létesítmény ebben a hónapban kezdené meg a működését, a szükséges engedélyezési eljárás befejeződésével. A hatszázmilliós címzett támogatásból és kétszázmilliós önkormányzati önrészből felújított kórház jelenleg önkormányzati tulajdonú önálló gazdasági társaságként működik.

A Szent Borbála Szakkórház Kft. üzleti terve alapján hatvanötmillió forint folyószámlahitel felvételéhez kérte a képviselő-testület készfizető kezesség vállalását. A bemutatott likviditási terv alapján az ellenzéki képviselők nem értettek egyet azzal, hogy készfizető kezességet vállaljanak a Dorogi Szent Borbála Szakkórház Kft. által felveendő hitelhez, mivel nem látták biztosítottnak, hogy a futamidő alatt vissza tudja fizetni a felvett hitelt.

A kórház indoklása szerint az Országos Egészségpénztár utólagos finanszírozása miatt van szükségük a hitel felvételére. A jól felszerelt, hotel szintű szolgáltatásokat nyújtó ápolási szakkórház idővel egyes érdekkörök számára privatizálandó intézmény lehet – vélik az ellenzéki képviselők. A címzett támogatásból felújított intézményt a jelenlegi törvényi szabályozás szerint tíz évig még nem lehet privatizálni. Ez azonban éppen elég idő ahhoz, hogy a részben az OEP által finanszírozott és emellett ezer illetve kétezer forintos napidíjas fizető szolgáltatást nyújtó gerontológiai szakkórház a befektetők érdeklődési körébe kerüljön.