• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Forráshiány mellett fejleszteni

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egyetlen ország sincs Európában, ahol ilyen erőteljes forráskivonás történne évről-évre az egészségügyben, mint Magyarországon - vélekedik az egyik kórházi főigazgató.

Az esztergomi kórház
Az Unió legfontosabb törekvése az, hogy az egészségügyre fordítható kiadások összege és a GDP-ből való részesedés- un. korrelációs együtthatója - meghaladja a „1"-t. Ez a korrelációs együttható jelenleg az Unióban 0,93 százalék. Nálunk már 0,5 százalék alá csökkent. A legutolsó helyek körül járunk Európában. A magyar egészségügyben pazarlásról már nem lehet beszélni. A mai finanszírozásból spórolni nem lehet – vallotta egy interjúban dr. Sólyom Olimpia, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgatója.

A főigazgató elmondta: kórházuk is nehéz helyzetben van, hisz a likviditásuk csak napi erőfeszítések után tartható. Az elmúlt évben 280 millió forint megdolgozott teljesítményüket nem fizette ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a teljesítmény volumen korlát miatt, hisz a 2003-as évi teljesítményük 98 százalékában kapják a finanszírozást. A betegellátás minőségét semmi áron nem szerették volna rontani, ezért különböző átalakításokat, átszervezéseket kellett végrehajtaniuk, az anyag és a humán erőforrás gazdálkodásban. Ezek természetesen megszorítások voltak.

Kitörési pontot jelenthet ugyanakkor Esztergomnak a jó humán erőforrás. A szakemberek nagyon sok beteget vonzzanak ide – hangsúlyozta a főigazgató. Hónapról-hónapra több szlovákiai beteg jön hozzájuk. Az ezzel járó költségeket nem a magyar, hanem a szlovák biztosító fizeti.

Esztergomban sürgősen meg kellene oldani a kórház rekonstrukciójának harmadik ütemét. Az intézményben dolgozók célja, hogy a reumatológia és a mozgásszervi rehabilitációs osztályaik méltó helyre kerüljenek. A reumatológia épületét 1902-ben adták át, és ma már nem felel meg a korszerű követelményeknek. Felépült a városban egy olyan fürdőkomplexum, melyre méltán lehet büszke minden esztergomi. Erre is alapozza a kórház a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációjuk fejlesztését. Európai szintű fürdő és egészségügyi ellátásban gondolkodnak Esztergomban.