• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hajdú-Bihar sikeresen pályázott az egészségügyi támogatásokra

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Csütörtökön este Hajdúhadházon járt és sajtótájékoztatót tartott dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Egyrészt a Hajdú-Bihar megyében elnyert pályázatokról adott ismertetést, másrészt pedig személyes jelenlétével, rövid előadásával is támogatni kívánta a településen szervezett életmódnapot, amely a népegészségügyi programhoz kötődött.

Egyébként Hajdúhadház is szerepel az egészségügyi tárca pályázati nyerteseinek a sorában. A központi ügyelet létesítésére nyert pályázatukkal 20 millió forintot nyertek el az egészségügyi tárcától a beruházáshoz. Hajdúhadház a két környező településsel, Téglással és Bocskai-kerttel összefogva hozza létre az állandó helyen lévő háziorvosi ügyeletet. Ezeket a kistérségi társulásokat az egészségügyi tárca elsősorban az elmaradott régiókban igyekezett támogatni - hangsúlyozta az államtitkár.
Mint mondta, a települési és az intézményeket fenntartó megyei önkormányzatoknak egyaránt segítettek, hogy a háziorvosi ügyeletek, illetve sürgősségi osztályok, centrumok kiépítésével a korszerű orvoslást támogassák.

Dr. Vojnik Mária kiemelte: a térségi egyenetlenségek mérséklése, a felzárkóztatás, az esélyegyenlőség biztosítása a betegek korszerű és biztonságos ellátása érdekében nagyon fontos feladat.

Mint mondta, korábban a kórház-komfortosítási programok és a műszerfejlesztési pályázatok is a jobb ellátást szolgálták. Az aneszteziológia és intenzív terápiás ellátás további fejlesztésére jelenleg nyolc milliárdos pályázati forrás áll rendelkezésre.
A legfrissebb, Hajdú-Bihart érintő eredmények az alábbiak:
Az igényelt 99 millióhoz képest 90 millió forintot nyert el a Berettyóújfalui Területi Kórház sürgősségi betegellátó osztály létesítésére (építészet, műszerek). Így gyakorlatilag rendkívül kedvező lehetőségeket tudnak majd kínálni, mivel címzett támogatásból a közelmúltban újították fel a járóbeteg rendelőintézetet, az ellátáshoz pedig korszerű diagnosztikát biztosíthatnak.

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fenntartásában működő Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet meglévő sürgősségi betegellátó osztályát kívánja bővíteni, ehhez - az igényelt 47 millióhoz képest - 40 millió forintot nyertek el. Dr. Vojnik Mária hangsúlyozta: mivel a kórház traumatológiai sürgősségi centrumként is működik, a tervezett fejlesztések emiatt is indokoltak.

Hajdúdorog a sürgősségi betegellátáshoz kötődő pályázatával 700 ezer forintot nyert el, amelyet mobil EKG és sürgősségi táska vásárlásához használnak fel.

Hajdúsámsonban ügyeleti gépkocsi vásárlásához kértek támogatást, pályázatukkal három millió forintot nyertek el. Körösszakálban az orvosi rendelőt újíthatják fel és kézi műszereket vásárolhatnak az elnyert négymillió 200 ezer forintból. Vojnik Mária rámutatott: az itteni praxis már hosszú ideje betöltetlen, az ellátást helyettesítéssel oldják meg. Talán a közeljövőben várható fejlesztés is hozzájárul, hogy mielőbb állandó orvos jöjjön a településre.

Az államtitkár kifejtette: a gazdasági fejlettséget, az egy főre eső jövedelmet, az iskolázottságot és a családon belüli inaktívak számát tekinthetjük az egészségügyi ellátó rendszer legfontosabb indikátorainak. Magyarországon erőteljesen jellemzőek a földrajzi, területi különbségek. A hátrányok leküzdését a minisztérium maximálisan támogatja. Ennek jele, hogy az elmaradott Észak-Alföldi régióba egészségügyi beruházásokra, műszerfejlesztésekre az elmúlt években több mint 20 milliárdos többletforrást juttattak.