• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hárommilliós minőségvédelmi bírság Somogyban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Szilveszter előtt újraellenőrzik – többek között - a megye virsli-készletét.

Minden remény megvan arra, hogy a somogyiak szilveszteri- újévi asztalára sem kerül minőségileg kifogásolható, egészségkárosító élelmiszer. Erre a bizalomra a november 1-jével kezdődött, majd december 1-jétől 23-áig, koncentráltan négyféle termékcsoport – a virsli, a baromfi, a húskészítmények és az élőhal - forgalmazására kiterjesztett intenzív állategészségügyi- és élelmiszerminőségi vizsgálatok eredményei adhatnak okot. Az óév-búcsúztatóra szánt termékek zöme ugyanis már az ellenőrzés utolsó napjaiban is raktáron lehetett, ezért áteshetett a megfelelő vizsgálatokon – tájékoztatta a Weborvost dr. Lövey László, a Somogy Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenörző Állomás vezetője, megyei főállatorvos hozzátéve: mindez nem jelenti azt, hogy szilveszter előtt nem ellenőrzik újból – többek között - a megye virsli-készletét.


Szerinte az időben megkezdett és meglehetős rendszerességgel végzett vizsgálatoknak köszönhető az is, hogy a múlt héten lezárult ellenőrzések során viszonylag kevés kirívó fegyelmezetlenséggel, hiányossággal, illetve minőségbeli eltéréssel találkoztak a megyében. Ezen túlmenően immár a kereskedők is abban érdekeltek, hogy a lehető legjobb áruval menjenek a piacra, s , hogy szándékosan ne forgalmazzanak minőségileg kifogásolható, rossz árut –vélte a főállatorvos.

S bár Somogyba olykor az azonos származási hely ellenére sem került az üzletekbe azokból a rossz minőségű, egészségkárosító termékekből, melyeket a logisztikailag kiemeltebb területeken Pest, Pécs, vagy Győr-Sopron környéki raktárakban fedeztek fel a hatóságok, akadt még bőven kifogásolni valójuk az ellenőröknek.


Az akció során 173 bolt, húsfeldolgozó és élelmiszer előállító helyen, 1218 fajta bevizsgált élelmiszerből, 191 kilogrammot elsősorban az áru megjelölésének hiányosságai és az eredet bizonytalansága miatt koboztak el. A büntetési tétel jelentős: 3 millió 100 ezer forint minőségvédelmi bírság volt. Pozitívumként könyvelték el, hogy az élőhal-forgalmazás területén nem találtak minőségileg kifogásolható árut, s azt, hogy ma már – elsősorban a technikai feltételek javulása okán – a hűtőláncban sem volt hiányosság. Ezen a területen egyébként fejlett technikai adottságaikkal éppen a szupermarketek szolgálhattak jó példával a kiskereskedőknek.

A ritkán fellelhető problémák elsősorban az emberi mulasztásra voltak visszavezethetők – hangsúlyozta dr. Lövey László hozzátéve: a megyék ellenőrei közötti szoros együttműködés lehetővé tette, hogy időben értesüljenek egy-egy raktári készlet minőségi hiányosságairól, s így célzottan vizsgálhatták a saját megyéjükbe került készleteket is megelőzve ezzel azt, hogy a termék esetleges piacra kerüljön.