• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Helyi szűrés – nagyobb részvétel

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Március óta végeznek a dunaújvárosi kórházban mammográfiai szűrést.

Hosszú egyeztetések után idén márciusban sikerült bekapcsolódnia a szűrőprogramba a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórháznak együttműködve a Fejér Megyei Szent György Kórházzal. A helyi szűrés lehetősége már mutatja kedvező hatását: az év eleji 37 százalékról novemberben 53 százalékra emelkedett a részvételi hajlandóság.

Az ÁNTSZ adatai szerint mind a dunaújvárosi, mind a székesfehérvári szűrőállomás részvételi adatai megegyeznek, negyvennyolc százalékos átlagértéket mutatnak 2005-ben. Jobb volt a helyzet a szűrőprogram indulási évében, a fehérvári állomáson 2002-ben 62 százalékos, majd 2003-ban 52 százalékos volt a megjelenés, ami a kívánatos hetven százaléktól azért még mindig elmarad. A legrosszabb év a 2004-es volt, ekkor csupán a behívottak 39 százaléka vett részt a szűrésen, ám ezt nemcsak az érdektelenség, hanem a röntgengép két hónapig tartó meghibásodása is okozta.

A Szent Pantaleon Kórházban évtizedek óta működik a klinikai mammográfia, így a szűrés feltételei végig adottak voltak az intézményben, amelynek radiológiai osztálya - dr. Lukácsi Katalin osztályvezető főorvos szerint - korszerű mammográfiás röntgengéppel rendelkezik. A számítógépes informatikai hátteret azonban nem tudta biztosítani az intézmény, ezért volt szükség a megyei kórházzal történő együttműködésre.

A helyben megteremtett szűrés legfőbb célja, hogy növeljék a részvételi hajlandóságot az érintett korosztály, a 45-65 évesek körében, részben teljesült. Dr. Lukácsi Katalin szerint a népegészségügyi programon kívül is egyre többen jelentkeznek orvosi beutalóval vizsgálatra, akár panaszmentesen is. Ennek okát többek között a szélesebb körű tájékoztatásban, a szűréshez és magához a betegséghez kapcsolódó akcióprogramokban látja az osztályvezető főorvos.

A mammográfiás felvételek a dunaújvárosi kórházban készülnek, értékelésüket a Fejér Megyei Szent György Kórház munkatársai végzik. Amennyiben további kivizsgálás szükséges, úgy a pácienst Székesfehérvárra hívják, ám arra is van lehetőség, hogy igény esetén a helyi kórházban folytassák a vizsgálatokat. A daganatgyanús elváltozást ultrahanggal is megvizsgálják, majd aspirációs mintavétel következik, amelyet egy patológus orvos végez a radiológián.

Az eredmény egy napon belül elkészül, ezt azonban már a sebészeti osztályon működő emlőambulancián veheti át a beteg. Mint dr. Szendrényi Vilmos osztályvezető főorvos elmondta, néhány éve azért hozták létre az emlőambulanciát, hogy a betegek ne kallódjanak el, s egy kézben tartsák kezelésüket, irányításukat. Az emlőambulancián tájékoztatják a beteget a vizsgálatok eredményéről, s arról, igényel-e állapotuk műtéti beavatkozást, s ha igen, akkor rendezik az előjegyzést és a további vizsgálatokat.

Tavaly az osztályon harminchárom műtétet végeztek rosszindulatú daganat miatt. Dr. Szendrényi Vilmos szerint elvárható lenne a mai lehetőségek birtokában, hogy korai stádiumú emlőrákot fedezzenek fel, ne pedig olyat, amely már tapintható, vagyis egy centiméteres vagy még nagyobb. A főorvos is hangsúlyozza: a korán felfedezett kis méretű daganat sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható, de tapasztalata szerint kevés a korai állapotú daganat, amely a szűrés relatív alacsony hatékonyságát mutatja.

Ha műtéti beavatkozás szükséges, onko-team jön össze: megbeszélik az eseteket, a műtét utáni további kezelést. Kemoterápia (december 1-től csak az onkológiai centrumokban finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, így Dunaújvárosban nem végezhető a korábbi gyakorlattal ellentétben – erről a Weborvos is beszámolt) vagy sugárkezelés javasolt, meghatározzák a kontrollok időpontját, s az ellenőrzést tíz évig folytatják.

Minden orvos, így dr. Szendrényi Vilmos is kiemelten hangsúlyozza a szűréseken való részvétel mellett az önvizsgálat fontosságát, hiszen saját magát ismeri mindenki a legjobban.