• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idősellátás uniós pénzen

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Átadták a Dobroda és Ménes-völgyi falvak egyesületi központját, amely egy otthoni idősgondozó hálózat diszpécserszolgálataként is működik majd Karancslapujtőn.

Mintegy egy évvel ezelőtt a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében meghirdetett „Non-profit foglalkoztatási projektek megvalósítása a szociális gazdaságban" pályázati kiírást követően döntött úgy 14 nógrádi település, illetve a településeket tömörítő Dobroda- és Ménes-völgyi Mikrotérség Önkormányzatainak Egyesülete, hogy munkahelyet teremtenek a térségben élő, GYED-ről, GYES-ről visszatérő, illetve alacsony iskolai végzettséggel bíró tartós munkanélküliek számára. A munkahelyteremtési akciót pedig a térség egészségügyi és szociális gondozó-hálózatának fejlesztésével kapcsolták egybe.

A most induló program keretében Magyarországon elsőként itt alkalmazott olaszországi tematika alapján 28 főt képeznek ki család és idősgondozónak, 5 éven keresztül vállalják a foglalkoztatásukat, valamint a mikrotérség minden településén kiépítik a szociális jelzőrendszer informatikai infrastruktúráját.

A karancslapujtői önkormányzat épületét öt millió forintból újították fel, s rendezték be az új feladatra, ami 14 környékbeli településen az időskorúak gondozásából és ellátásából áll.

Az avatási ünnepségen Dóra Ottó, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke, illetve Borenszki Ervion, a testület elnökhelyettese azt emelte ki, hogy a mikrotérségi társulás nem csak az érintett önkormányzatoknál bővítette a szociális ellátások rendszerét, hanem sokat könnyít a megyei önkormányzatra nehezedő nyomáson is.

Idősotthonban ugyanis jelenleg 600-an várnak Nógrád megyében. A házigondozás színvonalának emelése és az azon belül igénybe vehető szolgáltatások bővülése ugyanakkor az otthoni ápolás lehetőségét teremti meg, amivel nyilván sokan fognak majd élni. Ugyancsak ennek a programnak részeként személyi hívórendszert üzemelnek be jövőre, amely az idős betegeknek segítség, rosszullétük esetében tudnak kinek jelezni. Lénárt Dezső, Etes polgármestere, a térségi egyesület vezetője erről részleteket még nem tudott mondani, állítása szerint ugyanis ilyen internet-alapú készülék jelenleg még nem kapható Magyarországon, s nekik még a fejlesztésbe is be kell szállni. Rádiófrekvenciás hívókkal ugyanis a hegyvidéki területen nem tudnák a teljes lefedetséget biztosítani – tette hozzá.

A diszpécser-központjukban öt pályakezdő fiatal állt munkába, s huszonnyolcan vállalták az egy éves képzést, amelynek végén házi segítségnyújtást szakszerűen és szakmaszerűen tudnak majd végezni. A programban résztvevők bérét és a felmerülő költségeket egy sikeres unós pályázat révén 2007. augusztusáig tudják fedezni.

A 600 órás elméleti és ugyanennyi gyakorlati oktatással járó család-, és idősgondozóképzés szakmai, pedagógiai hátterét a salgótarjáni Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskola biztosítja. Az oktatást már márciusban elindították, s várhatóan 2006. márciusában fejezik be.