• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza nincs, tüdőgyulladás viszont egyre több

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A központi laboratóriumba beküldött mintákból még nem izoláltak idén influenzavírust, a baktériális eredetű tüdőgyulladások száma nő.

A klasszikus influenza fertőzés tekintetében egyelőre nyugalom van, s nem elképzelhetetlen, hogy idén megússza az ország a tömeges infekciót - válaszolta érdeklődésünkre Dr. Fekete Zsuzsanna, a baranyai tisztiorvosi szolgálat főorvosa. A járványügyi szakember kifejtette: a doktorok ugyan rengeteg, „gyanúsnak" vélt mintát küldenek, melyeket a fővárosban lévő mikrobiológiai laboratóriumban analizálnak, ám eddig mindegyik vizsgálati anyag negatívnak bizonyult, egyetlen esetben nem sikerült még influenza-vírust izolálni. A mostani kemény hideg sem kedvez az influenzajárvány kialakulásának, bár a fertőzés járványszerű megjelenésének klasszikus időszaka inkább január vége, illetve február hónap.


A baranyai tüdőgyógyászok tapasztalata szerint az elmúlt tíz évben jócskán megszaporodtak azok a bakteriális eredetű, súlyossá váló tüdőgyulladások, melyek már kórházi ellátást igényelnek. Idén még nem, de tavaly Baranyában halálos áldozata is volt a kórnak, igaz a 34 éves áldozat meglehetősen előrehaladott pneumoniával került a pécsi tüdőszanatóriumba, ahol a leggondosabb gyógyszeres kezeléssel sem tudták megmenteni életét.


Az intézményben jelenleg is több, pneumoccus baktériumtól megbetegített, tüdőgyulladásban szenvedő embert kezelnek, akik állapota súlyos ugyan, de az alkalmazott terápia mellett nincsenek életveszélyben, gyógyulásuk lassú, de folyamatos. Szakemberek szerint az egyre szaporodó esetek hátterében az állhat, hogy a korábban hatásosnak bizonyult penicillinkészítmények több fajtájára a kórokozó pneumococcus baktérium–törzsek jelentős része, mintegy 30 százaléka időközben rezisztenssé vált.


A témában megjelent publikációk szerint ez a helyzet azért alakulhatott ki, mert évtizedekkel ezelőtt viszonylag nagy dózisban írtak fel a legenyhébb betegségekre is penicillinféleségeket, ami oda vezetett, hogy maga a kórokozó – a mutációk után – fokozatosan ellenállóvá vált az elpusztítását célzó antibiotikumokkal szemben. Mindezt erősíteni látszik a statisztika is: a bakteriális eredetű tüdőgyulladások előfordulása tekintetében Spanyolország mögött már a második helyen állunk.


Ezért lenne fontos erőteljesebben hangsúlyozni a lakosság körében a tüdőgyulladás elleni védekezés fontosságát. Vannak olyan veszélyeztetett életkorok, állapotok, illetve betegségek, (a kisgyerekek mellett a 65 éven felüliek, illetve az egyéb, idült betegségekben szenvedők, úgymint például a diabeteszesek, a szívbetegek, a májzsugorban szenvedők, az alkoholisták, illetve a tüdőbetegek), amelyek esetében mindenképpen ajánlatos az influenza elleni védőoltás mellé beadatni a tüdőgyulladás elleni szérumot is.

A pneumococcus baktérium rendkívül agresszívan támadja a szervezetet, így könnyen előfordulhat, hogy már a kezelés elején például lélegeztető-gépre kell tenni a beteget. A kórokozó nem csak a tüdőt betegíti meg, a gyulladás a véráram útján a szervezet más létfontosságú szerveihez is eljut. Ezért fontos például, hogy a háziorvos a betegséget időben felismerje, pontosan diagnosztizálja, illetve annak kezelését azonnal megkezdje. A védőoltást az orvos minden esetben receptre írja fel, ám az könnyen előfordulhat, hogy a szérumot csak néhány nap múlva tudja kiváltani a beteg, mivel az oltóanyag rendkívül rövid lejáratú készítmény, ezért azt a patikák nem szívesen rendelik meg előre.

A témáról a Weborvoson