• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingyen viszik a gyógyszert az öregeknek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Fizetett gyógyszerfutár még nincs, de a falugondnokok és olykor a patikusok is házhoz szállítják a gyógyszert Somogyban.

A zömmel aprófalvas Somogyban egyelőre nem vetődött fel a gyógyszerek igény szerinti, szervezett és térítéses házhozszállítása – tájékoztatta a Weborvost dr. Kapolka Pál, megyei tiszti főgyógyszerész.


Humanitárius megfontolásból azonban a kis települések patikusai szükség szerint, ellentételezés nélkül elviszik a betegnek a szükséges medicinákat. Szervezett formában pedig már több, mint egy évtizede a falugondnokok szállítják házhoz a gyógyszereket.

Ez a szolgáltatás – mivel a szociális ellátásban kötelező alapfeladatként jelenik meg, ugyancsak térítésmentes. Kötelező alapfeladatuk továbbá a falugondnokoknak az ellátási területükön élő idős, rászoruló betegek eljuttatása az alapellátáshoz , valamint a szűrővizsgálatokra is, tudtuk meg Csörsz Klárától, a Falugondnoki Hálózat országos módszertani osztályának vezetőjétől, a Somogy megyei egyesület ügyvezetőjétől.


Elmondta: napjainkra megközelítőleg 100, hatszáz lélekszám alatti somogyi településen már 85 falugondnoki szolgálat, míg öt nagyobb, hatszáz lélekszám feletti, de legalább 70 lakosú külterülettel, vagy egyéb belterülettel rendelkező somogyi településen – Segesden, Somogyjádon, Nagybajomban, Somogyváron és Kiskorpádon - tanyagondnokság végzi ezt a felelősségteljes feladatot.


Szolgálattól függően heti két-három alkalommal szállítják a betegeket az orvoshoz, illetve váltják ki, majd viszik házhoz a szükséges gyógyszert.


A falugondnokok némelyike egyenesen a háziorvostól gyűjti be a recepteket, mások a betegtől személyesen veszik át. A gyógyszerek árát olykor az önkormányzat megelőlegezi, másszor a beteg maga adja a kiváltáshoz szükséges összeget.


A falusi emberek bizalmát élvező falugondnokok azonban az életmentő, vagy egyéb, különleges bánásmódot, szállítást igénylő medicinák kiszállítását a gyógyszerbiztonságra való tekintettel nem vállalják, mint ahogy a szedéssel, mellékhatásokkal illetve az összeférhetetlenséggel kapcsolatban sem adhatnak tanácsot. Ez a szakember, a gyógyszerész kompetenciája.


A megszokott, napi rendeléseken felírt orvosságokat azonban névre szólóan kicsomagolva, még aznap személyesen adják át a rászorulónak. S, bár laikusként végzik áldásos tevékenységüket, a gyógyszerkiszállítással kapcsolatban baleset vagy tragédia még nem fordult elő – erősítette meg Csörsz Klára. Ennek ellenére előfordult már, hogy az ÁNTSZ és egyes gyógyszerfutár szolgálatok kétségbe vonták tevékenységük biztonságosságát, jogosságát, ám következményekkel még nem kellett számolniuk.


A vidéki emberek alapellátáshoz való biztonságos hozzájutásának lehetőségeiről, garanciáiról is szó lesz többek között december 8-án délelőtt, a Somogyjádon megrendezésre kerülő regionális falugondnoki találkozón, ahol Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter részvételével a 2007 -2012 között megvalósuló regionális fejlesztéseket veszik górcső alá.