• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kényszer formálta Janus-arcú nőgyógyászok

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A magzati élet tiszteletére, megőrzésére, de a törvények olykor ennek megsértésére sarkallhatják a nőgyógyászokat.

Ezt bizonyítják többek között a művi, s egyelőre még csak virtuálisan, de a tablettás terhesség- megszakítással kapcsolatos szakmai-emberi vívódásaik.

A somogyi kórházak szülészeti-nőgyógyászati osztályai - a kaposvári kivételével – nem kapcsolódtak ahhoz, az Alfa Szövetség által meghirdetett programhoz, melynek lényege, hogy az év bizonyos napjain önkéntes elhatározás alapján, nem végeznek művi terhesség-megszakítást az osztályokon. A döntések mögött tetten érhető magyarázatok egyeseknél a lelkiismereti szabadság elsődlegességére, másoknál – mindezt nem elvetve – a törvények tiszteletére utalnak.

Dr. Prievara Ferenc Tibor, a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészet-nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa, lelkiismereti indíttatásból két kollégájával egyetemben, néhány éve már egyáltalán nem végzett abortuszt. Az Alfa Szövetség legutóbbi megkeresését követően pedig az osztály, valamint a kórház vezetésének egyetértésével, az év kijelölt napjain – aprószentek, gyümölcsoltó boldogasszony, magzatok napja - immár többi kollégája sem vállalja a művi terhesség-megszakítást. Bár az abortuszmentes napokat nem teszik közhírré, eddig senki sem kifogásolta, hogy adott alkalommal nem végezték el a beavatkozást – mondta a főorvos.

Nem lehet gyógyír a törvénysértés
Dr. Hadnagy Jánost, a siófoki városi kórház, valamint dr. Kiss Györgyöt, a marcali kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosát egyelőre fel sem kereste az abortusz nélküli napokat kezdeményező szervezet. S, bár mindketten – már csak foglalkozásukból eredően is – az élet megtartása mellett teszik le voksukat, úgy látják: ez a program semmit sem old meg. Nem oldhatja meg többek között azokat a társadalmi problémákat, melyek a lányokat-asszonyokat ilyen súlyos döntésre kényszerítik. Mint  dr. Kiss György hangsúlyozta: szinte a magyar kormány az egyetlen, amelynek nincs forrása arra, hogy a kiskeresetű nők számára kedvezményesen biztosítsa a fogamzásgátló tablettákat. Ezért egyre többen vannak, akiknek – a befizetés összegének emelkedése ellenére - már-már a művi terhesség-megszakítás a legolcsóbb, leginkább elérhető megoldás.

A több évtizede praktizáló Dr. Hadnagy János eredendően egyházi oktatásban részesülő fiatalként, majd öt leánygyermeket nevelő apaként és szakemberként immár nem csak a magzati élet védelmének dillemmáival, hanem azokkal a kritikus élethelyzetekkel és szenvedésekkel is gyakran szembesült, melyek a magzati élet megóvása mellett a törvények tiszteletére és betartására ösztönözték.
– Szép akciónak tartom az Alfa Szövetség kezdeményezését, de nekünk elsősorban a Magyar Köztársaság jogszabályait kell betartanunk, azaz biztosítanunk kell az intézményben a folyamatos ellátást. Úgy gondolom, egy egészségügyi intézmény csak valamilyen joghézag alapján dönthet úgy saját hatáskörben, hogy ilyen, vagy hasonló műtétet nem végez. Annak ellenére sem, hogy szerepel a kötelezően elvégzendő beavatkozások sorában. Úgy gondolom tehát, hogy a művi abortusz megtagadása jogilag támadható.

Demográfiai katasztrófa és szakmai önvédelem
A törvények be nem tartása ugyanakkor a társadalom számára is rossz üzenet, a bizalom megrendülését idézheti elő. Megfontolandó azonban, hogy az egész civilizált Európában, így hazánkban is demográfiai katasztrófával kell számolnunk. Amennyiben a születések száma radikálisan nem változik, 20 év múlva hatmillió nyugdíjas mellett mindössze másfélmillió keresőnek kell megtermelnie a fennmaradásunkhoz szükséges javakat.

A probléma tehát nem koncentrálódhat csupán a szakmára. Ennek ellenére a Magyar Nőgyógyász Társaság, valamint a Szülés-nőgyógyász Szakmai Kollégium ülésein is folyamatosan napirendre kerül a téma. Az állásfoglalást azonban nehezíti a szülész-nőgyógyászokkal szembeni sajtóhisztéria, mely már a lakosság körében is szakmaellenes hangulatot teremtett. Olyannyira, hogy napjainkra a szülészet-nőgyógyászat jelentős hiányszakma lett – hangsúlyozta Hadnagy János. Példaként említette, hogy a pécsi szülészeti klinikán tavaly ősszel végzett évfolyamból a Dél-Nyugat Dunántúl 9 rezidensi helyére mindössze négyen jelentkeztek. A siófoki osztály nyolc szülész-nőgyógyász szakorvosa közül pedig négyen elérték a nyugdíjkorhatárt és a legfiatalabb orvos is 42 éves.
- A szakma most egyfajta önszerveződéssel próbálja kivédeni az olyan jogos, de nem feltétlenül nyilvánosságot követelő, vagy jogtalan és alaptalan támadásokat, mint amelyek többek között a megszaporodott császármetszések vagy az abortusz tabletta forgalomba kerülésének lehetősége kapcsán ért bennünket.
Dr. Hadnagy János és dr. Kiss György abban is egyetért: szakmai kérdésekben számukra a Szülész-nőgyógyász Szakmai Kollégium állásfoglalása kell legyen az egyedüli irányadó.

Negyedóránként egy abortusz-áldozat
Némi bizakodásra ad okot, hogy Somogyban 1976 óta lassan, de folyamatosan, évente és kórházanként mintegy 20-40-el csökkent az abortuszok száma, miközben idén Kaposváron 40-el nőtt a születések száma. Ebben az egészségügyi kultúra lassú fejlődése mellett nagy szerepük van a családvédelmi szolgálatoknak, valamint a jól működő teenager-ambulanciáknak is. Kaposváron például létesítése óta megduplázódott az ambulancián jelentkező fiatalok száma, ám ez sem volt elegendő ahhoz, hogy relatíve ne növekedjen a kiskorúak, a 20 és 18 éven aluliak abortuszainak száma.

De míg hazánkban szinte alig fordul elő a művi terhesség-megszakításból eredő halálozás, addig – a feltételek és lehetőségek hiányában – a világon, elsősorban a fejletlen afrikai országokban negyedóránként hal meg egy asszony a művi abortuszt követően.