• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kitüntették a mikrogyöngyök kutatóját

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Gábor Dénes díjjal ismerték el a pécsi akadémikus kutatómunkáját. Az elismerést tegnap vehette át a Parlamentben Dr. Lustyik György biofizikus.

Az egyetemi tanár egy pécsi székhelyű kutatóközpontot irányít, miközben aktív szerepet vállal a nemzetközi tudományos életben is. Dr. Lustyik György szerint örvendetes, hogy a tudományos élet területén a hazai orvosegyetemeken belül elindult egy olyan piaci szemléletű gondolkodás , melyet sorban követnek gyakorlati megvalósítások, kiváló eredmények.

A pécsi tudós tevékenysége a biofizika számos területét felöleli, ám az orvostudományon belüli kutatás-fejlesztési projekteknél első helyen a labordiagnosztika áll. E kutatási ágban elért eredmények azért fontosak, mert azok segítségével gyorsabbá, könnyebbé, adott esetben olcsóbbá tehető a kórképek pontos felismerése. Erre szolgál az úgynevezett mikrogyöngy technológia.

A mikrogyöngy-technológia kutatása és annak eredményei újdonságnak számítanak nem csak Magyarországon, de világszerte is. A kutatási módszer alapja egy szuszpenzió, amely magából a mikrogyöngyből, illetve a hozzá adott reagensből áll. Ehhez kapcsolódnak azok a kit-ek, (eszközök) amelyek a gyöngyök tulajdonságának analizálásában kapnak jelentős szerepet. Egy-egy mikrogyöngy emberi szemmel nem látható, mérete 7 mikron, ami egy vörösvértest méretével egyezik. A gyöngyök színe alapján jelenleg nyolcvan fajta különíthető el.

A medicinán belül évtizedek óta tapasztalt, rohamos technikai fejlődés azt eredményezte, hogy a differenciált orvosi diagnosztikának egyre több paraméterre van szüksége ahhoz, hogy egy-egy kórképet finomabban, a mostaninál pontosabban határozzon meg. A pécsi kutató team által kifejlesztett eszköz rendelkezik azzal az automatizmussal, amely az orvos számára a legpontosabb eredményt képes produkálni.

Az évek óta zajló kutatási folyamat másik fontos eredménye az volt, hogy a ritka megbetegedésekben szenvedők számára is lehetővé vált a gyors és pontos eredmény biztosítása. Ez azért tekinthető jelentős előrelépésnek, mert eddig össze kellett gyűjteni 50-60 beteget ahhoz, hogy a vizsgálatok elvégzése gazdaságos legyen. Ez a betegszám egy-egy ritka vizsgálat esetén a világon általános laboratóriumi méretnek számít, ám ez Magyarországon jóval kevesebb beteget jelent. Így náluk is ugyanannyi reagenst kellett elhasználni, mint az 50-60 páciens esetében szükséges. Ezt a problémát sikerült feloldani a mikrogyöngyök segítségével.

A Dr. Lustyik György vezette kutatómunka pedig tovább folytatódik abban a 100 millió forintos beruházással létrehozott új pécsi laboratóriumban, amely Európa bármely pontján megállná a helyét.