• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lakóotthonnal bővült a Reménysugár

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Tizenkét férőhelyes lakóotthonnal bővítették a balassagyarmati Reménysugár Otthont. A beruházás 70 millió forintba került.

Csecsemőotthonnak készült, ám ma már többségében gyermekek és fiatal felnőttek lakják a balassagyarmati ápoló-gondozó otthont, amit most lakóinak igénye szerint bővítettek. Szakszerű gondozás, önállóságranevelés, közösségi és egyéni magatartásmódok kialakítása - csak néhány azok közül a feladatok közül, amelyek mindennaposak a balassagyarmati Reménysugár Otthonban.

A fogyatékos otthoni részleg kilencven férőhelyet tudnak biztosítani a súlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült
gyermekek és fiatal felnőttek ápolására, gondozására, s kinél miként lehetséges, a fejlesztésére. A szakszerű gondozás, önállóságra nevelés, beszédre nevelés, közösségi
és egyéni magatartásmódok kialakítása, finom motorika fejlesztése, mozgásnevelés, értelmi nevelés, fizikális állapot fejlesztése és ápolási feladatok, a gondozottak értelmi és mozgásszintjéhez illeszkedve speciális feladatok (korai fejlesztés,
képzési kötelezettség teljesítése, habilitációs foglalkozások, funkcionális foglalkozások, személyre szabott speciális egészségügyi ellátás) ellátását is biztosítja. Az általános feladatokat a gondozónők, foglalkoztatók és a pedagógusok
végzik. Harminchat gondozónő dolgozik itt, ők gondozási csoportokban látják el a gyermekeket, illetve a fiatalokat. Egy-egy csoporthoz állandó gondozónői gárda tartozik, mely a személyes kötődések és az egyéni bánásmód megvalósulását segíti.
Három gyógypedagógus, két gyógypedagógiai asszisztens, egy foglalkoztató gondozónő, egy műhelyfoglalkoztató, egy mentálhigiénés szakember végzi a speciális feladatok ellátása mellett a gondozási csoportokban zajló mindennapi tevékenységek segítését.

A gyermekotthon 24 férőhelyen szakellátás keretében az átmeneti- és tartós nevelésbe vett 0-6 éves korú gyermekek ellátását és fiatal felnőttek utógondozói ellátását biztosítja illetve átmeneti gondozást biztosíthat a rászoruló gyermekek számára. A
gyermekotthonhoz tartozó anyaszálló ma már 10 férőhelyen teremt otthont nyújtó ellátási lehetőséget a válsághelyzetben lévő, várandós, kiskorú és utógondozott anya és 0-6 éves gyermeke számára. Az intézmény kiemelt feladatának tartja a családi környezetbe való visszahelyezés elősegítését illetve az örökbe fogadó- és nevelőszülőkkel való jó kapcsolat kialakítását.

Nógrád megye közgyűlése – mint az intézmény fenntartója - nemrég rendeletet hozott arról, hogy a balassagyarmati Reménysugár Otthonban a harminc évnél idősebbek 35 éves korukig maradhassanak. Az ő elhelyezésükre ugyanis nincs más lehetőség, önálló életvitelre pedig csak felügyelet mellett képesek, s ezt itt tudják biztosítani – tudtuk meg dr. Fehér Edittől, az intézmény vezetőjétől. A négy pavilonból álló épületegyüttes egyébként 1972-ben csecsemőotthonnak épült. Ennek megfelelően alakították ki a helyiségeit, s azok mérete is ezt tükrözi. Mára azonban csak egy pavilonban vannak csecsemők, a többit gyermekek és fiatal felnőttek lakják. A halmozottan sérült fiatalok otthonának fejlesztésére a régiófejlesztési célelőirányzatból nyílt lehetőség a kivitelezés mintegy 70 millió forintba került. A tizenkét férőhelyes speciális lakóotthon alapterülete 336 négyzetméter, amelyhez egy nagyobb terasz is tartozik. A földszintes, magastetős épületben kétszemélyes lakószobákat alakítottak ki, a konyhát, az étkezőt és a mosdókat úgy építették meg, hogy azt a mozgáskorlátozottak is használni tudják.