• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Légibázis: Taszár, vagy Pogány?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Ott kell létrehozni korszerű helikopteres bázist, ahol a közelben adott a sürgősségi betegellátás teljes infrastruktúrája.

Az elmúlt napokban ismét napirendre került a Baranyát már hónapok óta foglalkoztató kérdés: Somogy megyébe kerül-e az eddig központi bázisként működő pogányi állomás. A tervezett – és még vitatott - áthelyezés azt is jelentené, hogy a Dél-Dunántúl lefedettségét a továbbiakban már Taszárról biztosítaná a mentőszolgálat. Az üggyel a parlament egészségügyi bizottsága is foglalkozott, ám döntés még nem született.

 
Mint ismeretes a kormány korábban meghirdetett száz lépés programjának az egészségügyet érintő fejezetében prioritásként szerepel a sürgősségi betegellátás fejlesztése, ennek fontos eleme az új helikopterek beszerzése mellett a légimentőbázisok kijelölése. Az eddigi eléképzelésekkel kapcsolatban a kormánypártok részéről sem voltak ellenvetések, mindaddig, amíg nem látott napvilágot a Dél-Dunántúl ellátását végző mentőhelikopter bázis átköltöztetése Pécs-Pogányról a Somogy megyei Taszárra.

Nyúl István baranyai országgyűlési képviselő - aki egyébként tagja a parlament egészségügyi bizottságának is – nem támogatja az áthelyezést. Szerinte hiba volna olyan településről áthelyezni a bázist, amelyről a baranyai megyeszékhely regionális feladatokat ellátó intézményeibe szállították a betegeket. Pécsett működik az a klinikai egység is – maga a szívgyógyászati centrum – ahova rendkívüli gyakorisággal szállít a mentőhelikopter akut életveszélyben lévő beteget. Ezért korszerű helikopter bázist– vélekedett a képviselő - annak a településnek a közelében szerencsés létrehozni, amelyben egyébként is adott a sürgősségi betegellátás teljes infrastruktúrája.


Bár az egészségügyi bizottsági vitában érvként hangzott el Taszár mellett, hogy a légibázisok esetében a felszállóhely és az ellátó intézmény közötti 50 km-es távolság az optimális, ennek ellenére Nyúl István véleménye szerint a Pécsről való elköltöztetés koncepciója szakmailag nem megalapozott.


Mindazonáltal a légibázis ügyében egy korábbi lakossági fórumon, maga Rácz Jenő miniszter sem biztatta a pécsieket. A felvetett kérdésekre úgy reagált, hogy a légibázisok helyszínének kijelölésére független légügyi szakemberekből álló bizottságot kért fel a tárca, amelynek tagjai a helyszíneket nem szimpátia, hanem olyan szakmai szempontok alapján rajzolják a térképre, amelyek valóban biztosítják az ország teljes lefedettségét.