• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Légibázis: továbbra is fogad

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Aláírták alá a szerződést, amely szerint a pogányi repülőtér továbbra is fogadja a mentőhelikoptert, sőt jövőre korszerű mentőhelikoptert telepítenek a bázisra.

Mint arról a Weborvos hírt adott, a parlament egészségügyi bizottsága több alkalommal foglalkozott a Dél-dunántúli régiót ellátó mentőhelikopter-bázisok ügyével. Mindezt az indokolta, hogy mint korábban szó volt arról, a Dél-Dunántúl sürgősségi ellátásán belül működő mentőhelikopter bázist a baranyai Pogányról a somogyi Taszárra telepítenék át.

A koncepció ellen Baranyában Nyúl István országgyűlési képviselő is tiltakozott, aki a parlament egészségügyi bizottságában szakmai érvek tucatját sorakoztatta fel a baranyai bázis mellett. A képviselő szerint semmi sem indokolja, hogy Pécs határából elköltözzön a légibázis, mert a baranyai megyeszékhely szinte minden klinikája és kórháza komplett regionális feladatokat végez, így a betegek többségét oda szállítják a régióból. Ezért szerencsés tehát annak a településnek közelében létrehozni korszerű helikopteres bázist, ahol adott a sürgősségi betegellátás teljes infrastruktúrája. A pécsi klinikák pedig a fenti kritériumnak kétségtelenül megfelelnek.

Nyúl szerint Taszár mellett olyan érvek hangzottak el, hogy a tervezett helikopteres bázisok kialakítása akkor lesz optimális, ha egy- egy régión belül az ellátási területekhez viszonyítva 50 kilométeres távolságra helyeznék el. Itt jegyeznénk meg: amikor az ominózus pécsi helikopterbaleset után egy héttel Rácz Jenő miniszter a városba látogatva lakossági fórumon is részt vett, egyáltalán nem biztatta a pécsieket azzal, hogy a légibázis Pogányban marad. Most azonban úgy tűnik, a vita első fejezete véget ért: a pogányi repülőtérrel ugyanis a napokban írta alá a mentőszolgálat a szerződést, miszerint a sürgősségi rendszeren belül tevékenykedő helikopter továbbra is Pogányból indul és  érkezik, és a tervek szerint az egyik legkorszerűbb helikoptert tervezik a helyszínre telepíteni. Igaz, a telepítés pontos idejét egyelőre még nem tudni, de várhatóan a jövő évben kora tavasszal lesz.

Érdemes még megjegyezni: a pogányi repülőtér folyamatos fejlesztés alatt áll, s március 15-én fogadja az első nemzetközi járatot. Bár a reptér időközben bekerül a nemzetközi légiforgalom vérkeringésébe, semmi nem akadályozza, hogy az eddigi gyakorlathoz hasonlóan továbbra is fogadja, illetve indítsa a mentőhelikoptert.