• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már a kórház küszöbén áll a magántőke

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A döntés megszületett, a Baranya megyei kórház működtetési jogára magánbefektetőt várnak. Az ellenzék viszont népszavazást sürget.

Egyszerű többségi szavazás eredményeként döntött úgy Baranya megye közgyűlése, hogy jövő év elején pályázat útján keres magánbefektetőt az intézmény működtetési jogára. A határozat szerint, aki a legjobb ajánlatot teszi, az üzemeltetheti három évtizeden át a kórházat, illetve az említett központi egységhez tartozó gyógyító részlegeket. A kórház sorsát eldöntő pályázat kiírására januárban kerül sor, portálunk úgy tudja: a tender iránt már vannak komoly érdeklődést mutató befektetői csoportok.

Szakmai vélemények szerint a Baranya megyei kórház fenntartójának csupán két lehetősége maradt: vagy önkormányzati biztost jelöl az intézmény élére, vagy megpróbálkozik magántőke bevonásával helyreállítani a megbillent pénzügyi egyensúlyt. Dr. Kékes Ferenc elnök érdeklődésünkre közölte: miután fontos számukra a gyógyító objektum további működése, de semmi esetre sem kívántak olyan eszközhöz nyúlni, amely adott esetben egy önkormányzati biztos munkájával együtt jár, mint például dolgozók elbocsátása, vagy egyéb megszorítások, ezért döntöttek a működtetési jog privatizációs lehetősége mellett.

Kékes szerint a következő hetek már az érdemi lépések jegyében telnek, s bíznak abban, hogy az év elején kiírásra kerülő tenderre potenciális befektetői csoport is jelentkezik majd. Amennyiben sikerül a megyei közgyűlésnek a megfelelő befektetői partner kiválasztása, komoly változások várhatók az intézményrendszer szerkezetében. A tervek szerint ekkor valósulhatna meg egy olyan korszerű regionális jellegű centrum, amelynek fő feladata lesz az időskorú, ápolásra szoruló betegek megfelelő szintű ellátása.

A tegnapi döntést a testület Fidesz-frakciója élesen kritizálta, sőt az ügyben népszavazás kiírását indítványozta. Azt szeretnék elérni, hogy Baranya lakossága döntsön kórházának további sorsáról. Az ellenzék véleménye szerint előbb a rosszabb hatékonysággal működő részlegeket kellene mintegy próbaként magánkézbe adni. A Fidesz baranyai szervezete ugyanis attól tart, hogy a további működtetést végző vállalkozói csoport a várható haszon reményében inkább a gazdaságosabban üzemelő egységekre fordít majd nagyobb figyelmet, a többi részleggel pedig nem foglalkozik majd. Ebből pedig az következik, hogy az esetlegesen bekövetkező privatizációnak a baranyai betegek látják majd a kárát. Dr. Páva Zsolt ezért kijelentette: a közgyűlés döntése hiba volt.

Információink szerint a megyei kórházban havonta 30 ezer fekvőbeteget és 47 ezer járóbeteget látnak el. Az intézmény eddigi adóssága pedig meghaladja a kétszázmillió forintot.