• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már készül a kórházmegszüntető okirat

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A kitérők után most már rohamtempóban folyik a dunaújvárosi kórház kht.-vá alakítása.

A város közgyűlése még 2004. június 17-ei ülésén döntött úgy, hogy létrehozza a Szent Pantaleon Kórház Közhasznú Társaságot. Egyben meghatározta kht. törzstőkéjét, kinevezte ügyvezetőjét, a felügyelő bizottság tagjait, valamint könyvvizsgálóját. A kht.-nak 2005 elején kellett volna megkezdenie a kórház működtetését.


A határozat végrehajtását azonban nem sokkal később felfüggesztette a közgyűlés, miután az intézmény átvilágításával megbízott egy szegedi céget, illetve kiderült, hogy népszavazást is tartanak a kórházprivatizációról.


A „kitérő" után ez év októberében a közgyűlés úgy döntött, hogy hatályban tartja korábbi határozatát, és 2006. január elsejével kht. formában Szent Pantaleon Kórház Kht. néven működik.

 
A jogutódlás kérdésében (az államháztartásról szóló 1992. évi törvény alapján) kimondta a testület, hogy a kht. a vagyoni jogok és kötelezettségek, valamint a feladat tekintetében általános, a foglalkoztatottak tekintetében különös jogutódja lesz a Szent Pantaleon Kórház költségvetési intézménynek. A novemberi közgyűlésen a testület elfogadta az önkormányzat és a kórház-kht. közötti feladat ellátási szerződést, azaz meghozta azokat a döntéseket, amelyek az átalakulás érdekében a működés megkezdéséhez haladéktalanul szükségesek voltak ahhoz, hogy a kht. 2006. január 1-jétől finanszírozási szerződéssel rendelkezzen.
A kórház kht.-vá alakítása újabb döntéssel folytatódott a napokban: a város közgyűlése a Szent Pantaleon Kórház költségvetési intézményét 2005. december 31-i hatállyal megszünteti az intézményi megszüntető okirattal. Az önkormányzat, mint tulajdonos és fenntartó vagyonkezelői szerződést hoz létre. Az ingó és ingatlan vagyon tulajdonba, illetve kezelésbe adását végelszámolási zárómérleg alapján végzi el, tételes leltár szerint. A leltározási könyvet és a mérleget a testületnek jóvá kell hagynia.

Az önkormányzat ezen túl közhasznú szerződést hoz létre a kht.-val. Ennek értelmében az önkormányzat biztosítja a finanszírozás folyamatosságát a közhasznú tevékenységekben, illetve meghatározza, milyen fejlesztési támogatást képes nyújtani a kht.-nak. A szerződés rendelkezik a támogatások felhasználásának módjáról, valamint az azokkal történő elszámolás rendjéről.


A költségvetési intézmény megszűnésével az addig közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozók a későbbiekben a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartoznak, ha tovább dolgoznak a kht.-ban. Akik nem akarnak a kórház-kht.-ban dolgozni, azok áthelyezését az önkormányzat koordinálja más önkormányzati fenntartású intézményekbe, a munkaerő-gazdálkodás elősegítéséről szóló rendelet betartásával.