• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Márciusban folytatódik a betegcsere-per

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Több orvost és felelős kórházvezetőt is kihallgattak csütörtökön a tavaly nyári szegedi betegcsere bírósági tárgyalásán.

Szegeden tovább folytatódott a bírósági boncolása a tavaly júliusban a városi kórház sürgősségi osztályán történt betegcserének: a Szegedi Városi Bíróságon tanúként hallgatták ki azokat, akik az esetet követően részt vettek a kórházban lefolytatott belső vizsgálatokban. Amint arról a Weborvoson többször részletesen is írtunk, a vádlottak padján egy beteghordó és egy ápoló, továbbá – harmad- és negyedrendű vádlottként – két orvos ül. Az ügyészség álláspontja szerint a betegazonosítás elmulasztásával a beteghordó követte el a legsúlyosabb vétséget.

A történtek utáni első belső vizsgálatot lefolytatott Ferencsik Mária fenntartotta az általa korábban jegyzőkönyvbe foglalt megállapításait. A főorvos kijelentette: ma sem tud magyarázatot adni arra, hogy pontosan mi és hogyan történt. A tárgyaláson a védők folyamatosan a betegcsere napján érvényben volt munkaköri leírások betű szerinti értelmezéséhez igyekeztek ragaszkodni, ám Ferencsik Mária többször leszögezte: nemcsak írott, hanem íratlan szabályok is léteznek, amelyek betartása elvárható a dolgozóktól.

Ugyanezt az álláspontot képviselte Pajor László, a kórház jelenlegi főigazgatója is, aki az elnöke volt annak a fegyelmi tanácsnak, amely eljárt az ügyben érintett dolgozók ellen. Pajor László a munkaköri leírás kérdését firtató ügyvédi kérdésre úgy fogalmazott: „az sem szerepelt a munkaköri leírásban, hogy a beteghordóknak a betegeket kell hordania, s nem egymást vagy az orvost, ám ez mégis elvárható követelmény. Ugyanilyen elvárható magatartás az is, hogy megkérdezzék valakinek a nevét, ha vizsgálatra viszik."

A főigazgató álláspontja szerint a beteghordóhoz képest az ügy többi érintettjének szerepe közvetett. Ennek ellenére meglátása szerint az – ügyben harmadrendű vádlott – ügyeletvezető orvosnak akkor is időt kellett volna szánnia az SBO déli óráknál korábbi vizitjére, ha időközben más osztályokon is szükség volt a munkájára.

A tárgyalássorozat márciusban folytatódik: akkor újabb tanúkat hallgatnak meg, s értékelik az addigra elkészülő szakértői jelentéseket.