• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Máriagyűdre gyűjt az önkormányzat

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Ha az igényelt pályázati forrást a parlament megszavazza, megkezdődhet a máriagyűdi idősgondozó felújítása.

A siklósi önkormányzat december közepén nyújtotta be mintegy félmilliárdos igénnyel rekonstrukciós pályázatát. Az összegget a város tulajdonában működő, rendkívül leromlott állapotú máriagyűdi idősgondozó teljes felújítását tervezik. Az önkormányzat által igényelt címzett támogatás még parlamenti jóváhagyásra vár.

A máriagyűdi otthonban jelenleg százhetven olyan idős, beteg ember él, akiknek megromlott egészségi állapota állandó nővéri, illetve orvosi felügyeletet igényel. A több évtizede működő intézmény már évekkel ezelőtt megérett volna egy alapos felújításra, erre azonban nem jutott tulajdonosi forrás. Az otthon teljes rekonstrukciójához szükséges fedezet mielőbbi biztosításához az önkormányzat címzett pályázatot nyújtott be. Az eredeti tender azonban hiánypótlásra szorult, de a kiegészítést időközben elvégezte a projekt-gazda.

A mintegy félmilliárdos beruházás terveiben szerepel az épület teljes tetőcseréje, továbbá olyan helyiségek kialakítása, amelyek a gondozottak komfortérzetét, kényelmét növelnék. Több mint 500 négyzetméterrel bővülne az intézmény, így lehetővé válna olyan gyógyszobák kialakítása, ahol a különböző betegségek gondozásához nélkülözhetetlen rehabilitációt kényelmes, esztétikus körülmények között lehetne folytatni. A már meglévő helyek száma tovább már nem növelhető, de egy gyógytorna szobát és egy internetezésre alkalmas helyiséget mindenképpen létesítenének. A szakmai elképzelésekben szerepel még az időskori szellemi leépülésben szenvedők részére külön demens részleg megépítése is.

A rekonstrukciós tervek egyik fontos eleme, hogy az épület felújítási munkálatai már az akadálymentesítéshez kapcsolodó, kötelező jogszabályokhoz igazoda: a mozgáskorlátozottak számára az illemhelyek, a kézmosók és a zuhanyzók már gond nélkül hozzáférhetővé válnának. A máriagyűdi otthon – ahol helyben biztosított az orvosi szolgálat - kistérségi feladatokat teljesítő intézmény, ezért nem csak Siklósról, hanem Baranya megye több településéről is érkeznek betegek. Ha a siklósi önkormányzat pályázatát a parlament még ebben a hónapban elfogadja, tavasszal megkezdődhet a kivitelezés.