• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Memóriában tárolt gyógyszeradagolás

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Pontosabb és biztonságosabb gyógyszeradagolásra alkalmas infúziós pumpát kapott ajándékba a kaposvári kórház gyermekosztálya.

Képünk illusztráció
A MEDIMA S1 típusú, nagy tudású, memóriában tárolható programozási lehetőséggel ellátott infúziós pumpát, megközelítőleg félmillió forint értékben, a Raiffeisen Bank új kaposvári fiókja nevében Sümeginé Herencsár Irén fiókvezető adta át a csecsemő és gyermekosztálynak.

Elmondta: ezt megelőzően már kétszer, mintegy másfélmillió forint értékben nyújtottak segítséget az osztály működéséhez; 2002 –ben a mozgásukban korlátozott gyermekeknek kialakított fürdőmedencébe vásároltak egy nagy értékű hidromasszázs készüléket, majd két évvel később az udvaron szereltek fel egy komplett játszóteret. Hozzátette: a gyermekosztályok felszerelését kiemelten támogató fiókjuk azért ajándékozta meg ismét a Kaposi Mór Oktató Kórházat, mert a megye kis betegeinek legtöbbjét ebben az intézetben gyógyítják.

A kórház nevében Szabó Gyuláné ápolási igazgató és dr. Laki István, a csecsemő és gyermekosztály vezető főorvosa vette át és köszönte meg a hiánypótló készüléket.

A főorvos elmondta: az újszülött ellátásban is jól hasznosítható mikroprocesszor vezérelte infúziós pumpa ezen eszközök körében az egyik legkorszerűbb. Különböző sebességgel, nagyon kis adagban és nagy higításban, rendkívül pontosan adagolhatók vele a gyógyszerek. Ez számos akut és krónikus betegség kezelésében rendkívül fontos, ugyanakkor a hagyományos infúziós pumpával nem teljesíthető feladat. A gyógyszerek nevét és a programozott adagolást egyaránt tárolni képes, kis méretű fecskendős pumpa beépített akkumulátora révén a hálózati üzemmód mellett, hosszú idejű akkumulátoros üzemben is működtethető.

A készüléket elsősorban az akut csecsemő- és gyermekellátásban alkalmazzák. A nyolc ágyas szubintenzív részlegükön immár a mentők által a sürgősségi betegellátó osztályra szállított, elsődleges ellátásban részesült gyermekeket fogadhatják. A főorvos szerint a nyolc ágy elegendő ahhoz, hogy az osztályra kerülő kis betegek 2-3 százalékát adó, sürgősségi eseteket ellássák.

Tovább küldeni elsődlegesen csak a súlyos égési sérülteket kell a pécsi intézetbe, illetve a budapesti Bethesda Gyermekkórházba.
S, bár az eszközpark, valamint a szakemberek felkészültsége is egyre jobb, a mintegy 20 éve felújításra váró, lerobbant épület – a sok-sok igyekezet ellenére - sem biztosít harmonikus környezetet a gyógyulni vágyó gyermekeknek. Változást legkorábban öt év múlva, a tömbkórház terveinek megvalósítása révén remélhetnek – mondta dr. Laki István.