• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentőövként (is) szolgáló fejlesztések

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A fejlesztésben keresik a súlyos gazdasági helyzetből való menekülés útját a miskolci Szent Ferenc Kórházban.

A nappali kórházi ellátás feltételeinek megteremtése a reumatológiai osztályon, a digitális képalkotó rendszer kiépítése, valamint a Fehér Galamb Gyógyszertár megnyitása – e részben már használatba vett fejlesztések a betegellátás színvonalának emelése mellett a megyei önkormányzat fenntartásában működő, miskolci Szent Ferenc Kórház vezetésének reményei szerint az intézmény gazdasági helyzetének javítását is célozzák.


Nappali kórházi ellátás

Mint arról dr. Tamási László osztályvezető főorvos és dr. Lukács Katalin részlegvezető főorvos tájékoztatott, az előrehaladott mozgásszervi elváltozások a betegek úgynevezett komplex kezelését igénylik, melynek része a gyógytorna, a masszázs, a hydroterápia és az elektroterápiás kezelések. Ezek megterhelést okoznak a betegek számára, ezért szükséges a pihenés biztosítása. A komplex kezeléshez a nappali kórházi terápia teremti meg a legjobb feltételeket.

Teljessé teszi ugyanakkor a reumatológiai ellátást: a kórház 40 ágyas reumatológiai osztályának szakemberei az ambuláns ellátást is biztosítják. Az új kezelési formát a kórház reumatológiai ambulanciájának szakorvosai kezdeményezik az ambuláns szakvizsgálat után, a beteg állapota alapján.


Digitális képalkotó rendszer

A kórház önkormányzati és központi támogatás révén 1996-ban cserélte le korszerű nagyfrekvenciás generátorokra és a korábbihoz képest modernebb vizsgálószerkezetekre teljes gépparkját. A hagyományos képfeldolgozást – melyet nehézkessé tettek a gyakori sötét kamrai, kazetta vagy filmelőhívó problémák is – a szakemberek összehasonlító elemzése szerint takarékosabbnak is bizonyuló digitális rendszer alapjait öt éve teremtették meg s azóta fejlesztik. Dr. Szűcs Gabriellától, a röntgenosztály vezetőjétől megtudtuk: a megyei önkormányzat 35 milliós támogatásával diagnosztikai munkaállomást kaphatott akkor a röntgenosztály leletezője és a tüdőgondozó négy gondozási körzete. Később saját forrásból finanszírozták a tüdőosztályok és a többi diagnosztikai egység számára a digitális felvételek diagnosztizálásának, megtekinthetőségének műszaki-technikai feltételeit.


Az intézeti szintűvé fejlesztett digitális képfeldolgozás az archiválást is szükségessé tette – ennek megvalósítására nyújt lehetőséget a múlt év végén 25 millió forintos céltámogatásból telepített, nagy tárolókapacitású archiváló rendszer. Az egyes fejlesztési ütemek beszerzéseit, a hardvereket és a szoftvereket az Agfa Hungária Kft. szállította, s beüzemelésüktől kezdve karbantartja és javítja is azokat.


A digitális képfeldolgozó rendszer legfontosabb, mind a betegre, mind a radiológusra nézve jelentős előnyei kapcsán Hodosi György, az Agfa egészségügyi divíziójának kelet-európai vezetője kiemelte egyebek mellett, hogy alacsony sugárterhelés mellett magasabb a diagnosztikus érték, rövidebb a vizsgálati idő s e módszer alkalmazása környezetkímélő is, ugyanakkor a képek más diagnosztikai munkaállomásra is elküldhetők, helyigényük minimális, és a kép a lelettel együtt gyorsan visszakereshető.


Kórházi patika

A közelmúltban megnyitott Fehér Galamb Gyógyszertár zárt forgalmú patika, ahol aznap, az ambulanciáinkon felírt vényeket válthatják ki a betegek, ám a kórház dolgozói és hozzátartozóik számára is nyitott. A gyógyszertárat a kórház saját forrásból létesített, a beruházási munkálatokat nagyrészt saját műszaki dolgozóik végezték, az induláshoz pedig 90 napra megelőlegezték a készletet a gyógyszercégek. Mint azt dr. Kása Miklós kórházigazgatótól megtudtuk, éves szinten várhatóan mintegy 10-15 millió forintos, a betegellátásba beforgatható hasznot hozhat e patika, ami segítséget nyújthat a gazdálkodási egyensúly megteremtéséhez.

Menekülés a gazdasági nehézségekből

– Az egészségügyi intézmények helyzetére általában jellemző a gazdálkodási nehézség és a bevételek csökkenése, így keresni kell a menekülési utakat, amelyek bevétel-növekedést eredményezhetnek. A helyzet igen nehéz, a finanszírozási szabályok jelentős mértékben sújtják kórházunkat, hiszen tavaly 99 milliós bevételkiesést eredményezett a degressziós szabály - sorolja az igazgató. Ez az összeg az aktív finanszírozás területén eléri a 8 százalékot, tehát igen magas. A gazdálkodási egyensúly érdekében megszorító intézkedéseket kellett hozniuk: 2004-ben összesen tíz dolgozótól váltak meg, tavaly pedig húsz, a nyugdíjkorhatárt elért dolgozó helyét hagyták megüresedve, s elmaradtak a korábbi pluszjuttatások is.

 
A kórházigazgató hozzátette: a degresszió mellett a 2004-ben bevezetett, az 50 százalékos bérfejlesztés teljesítménybe való beépítése a krónikus ellátás területén tovább rontott a helyzetükön – azóta naponta 60 ezer forinttal kevesebb a bevételük, a finanszírozásuk. Mindez komoly erőfeszítéseket követelt, hogy ne növekedjen tovább az adósságállomány, amely így mintegy 50 millió forint – összegezte dr. Kása Miklós.

A megye helyzete

A felvetettek kapcsán Szabó György, a megyei közgyűlés alelnöke érdeklődésünkre röviden ellentmondásosnak és nehéznek minősítette Borsod-Abaúj-Zemplén megye egészségügyi helyzetét.


– Vannak olyan biztató változások és fejlődések, melyek egyértelműen jelzik, hogy az ellátás színvonala javul és javulni is fog. Az európai uniós pályázatok révén több milliárd forint áramlik e területre, gondoljunk csak például az 1,3 milliárdos kórházi informatikai fejlesztésre, a kétmilliárdos szűrőprogramra, a több mint egymilliárdos mezőkövesdi beruházásra, mely a reumakórház teljes revitalizácóját fogja eredményezni, és nem kell már Debrecenbe utazni szívkatéterezésre sem – emelte ki Szabó György. Hozzátette: a kórházak finanszírozása azonban sok gondot vet fel. Itt van az ország legeladósodottabb kórháza, a szikszói, ahová önkormányzati biztost kellett kirendelni, de a többi kórház mindennapjaiban is jelen vannak a gazdálkodást érintő problémák. Ez kemény kényszer is a vezetők számára, hogy a menekülési útvonalakat keressék, s ennek sikerességére jó példát mutat a Szent Ferenc Kórház – mondta.

– A jelenlegi finanszírozás azért rossz, mert fűnyíró elven közvetíti az elvonási szabályokat a kórház felé. A két-három évvel ezelőtti teljesítmények alapján meghúzott határvonal szintjén finanszíroznak, függetlenül attól, hogy hogyan változik a beteganyag, hogyan változnak a szakmai kihívások. Megérett a helyzet arra, hogy két év tapasztalata alapján felülbírálja a helyzetet az egészségbiztosító és igyekezzen változtatni, mert például az is sérelmezhető, hogy a megye számára a teljesítmény nagyságrendje, amit a kórházak számára biztosítanak, az ország más területeihez képest alacsonyan van megállapítva. Ha igaz, hogy az emberek az átlagosnál itt betegebbek, s az elöregedés, a szociális problémák erőteljesebbek és mindennek van egészségügyi vonzata, márpedig mindez igaz, akkor ezt a kórházak finanszírozásánál is figyelembe kell venni – hangsúlyozta Szabó György.