• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden jó pályázat nyert

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Elkészült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészségügyi fejlesztési koncepciója.

Vojnik Mária
Dr. Vojnik Mária, az egészségügyi tárca politikai államtitkára a 2006-os esztendőben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megvalósuló egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban Nyíregyházán elmondta: ebben a megyében a következő évek egyik prioritást élvező feladata a sürgősségi betegellátás fejlesztése, ami a 21 lépés kormány-program egyik alapfeladata. Ebben szerepel mentőállomás építés, korszerűsítés, a mentés feltételeinek javítása, új mentők, esetkocsik beszerzése, a gépkocsik felszerelésének pótlása, cseréje a kor színvonalához igazodva. Emellett fontos feladat a sürgősségi fogadóhelyek, a már működő sürgősségi betegellátó osztályok felszerelésének javítása és új sürgősségi osztályok létesítése.

A megvalósítás alapja, hogy a megyében minden jó pályázat nyert. A fekvőbeteg-ellátást kiszolgáló infrastruktúrát a megye valamennyi kórházában címzett és céltámogatásból, már az elmúlt 10 évben sikerült felújítani. Külön ki kell emelni - hangsúlyozta Vojnik Mária-, hogy minőségi váltás történt a Szatmár-Beregi Kórházban Vásárosnamény, Fehérgyarmat területén, és megnyerték a mátészalkai és a Jósa András megyei kórházban működő sürgősségi betegellátó osztályok rekonstrukciójának forrását is. A másik nagy eredmény, hogy európai uniós pályázat segítségével, informatikai fejlesztés indulhatott el a megyei kórházban.

A HEFOT pályázat eredményeként a Szatmár-Beregi Kórház a gyógyvízre épülő ellátás, a Jósa András megyei kórház pedig a haemodinamika, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló fejlesztések megvalósításához nyert támogatást.

Lehetővé válik a megkezdett programok észszerű folytatása, hiszen a források rendelkezésre állnak. A 2007-2013 közötti időszakra már elkészült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészségügyi fejlesztési koncepciója, amelyben az egészségmegőrzés, a gyógyítás és a rehabilitáció hármasságának egyensúlyi fejlesztését határozták meg, kitüntetett figyelemmel az egészségvédelemre. Ehhez, természetesen, további programok is csatlakoznak. A politikai államtitkár szerint ahol vannak munkahelyek, van infrastruktúra, ivóvízhálózat, megoldott a szennyvízelvezetés, a csatornázás, ahol javultak a fizetések, ott az egészségben maradás feltételei igen erősen támogatottak. Hozzáfűzte: azt azonban látni kell, hogy a népegészségügyi szemlélet és programok 5-10 éves távlatokban hoznak csak eredményt.

Örülni lehet annak, hogy megfordult a trend és néhány nagyon hátrányos mutatót illetően javultak az eredmények. A születéskor várható élettartam eddig hazánkban volt a legalacsonyabb, a statisztikák ma már apró javulást mutatnak ezen a téren, most már abban kell lépnünk, hogy nem csak a nők, hanem a férfiak születéskor várható élettartama is növekedjék. Javultak a mutatók a csecsemőhalálozás, a szív- és érrendszeri halálozás területén, ennek ellenére még nagyon sok kihívással kell szembenézni különösen a daganatos megbetegedések és a dohányzással összefüggő halálokok tekintetében.