• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Műszerfejlesztések a szemészeten

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A fejlesztéseknek köszönhetően nagyobb biztonsággal több műtétet, vizsgálatot tudnak elvégezni a dunaújvárosi szemészeti osztályon.

Az idősebb korosztály jellemző szembetegsége a szürkehályog. Tavaly a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán többmint ezerkétszáz szürkehályog-műtétet végeztek, idén pedig december elején már meghaladták az 1160 beavatkozást, olvasható a kórház sajtóanyagában.

Nélkülözhetetlen a műtét elvégzéséhez az a speciális mikroszkóp, amely alá lényegében befektetik a beteget, s így láthatják az egyébként átlátszó szöveteket a beavatkozás során. Ebből a berendezésből nemrégiben sikerült egy újat vásárolnia a kórháznak: a műszer sokkal korszerűbb elődjénél, könnyebben irányítható, fényereje, élessége állítható, és alkalmas a szemfenéki vizsgálatok, műtétek elvégzésére. A mikroszkóp nyár óta kipróbálás céljából már az osztály rendelkezésére állt, a több mint tízmillió forintos adásvétel nemrégiben zajlott le, derül ki dr. Sebestyén Margit osztályvezető főorvos tájékoztatásából.

A szürkehályog-műtét során ultrahanggal feldarabolják a lencsét, majd kiszívják, és ezután csúsztatják be a műlencsét. (A műlencse beültetése megkíméli a beteget attól, hogy sokdioptriás szemüveget kelljen hordania.) A műtéti eljárásnak köszönhetőn gyorsabb a rehabilitáció, kevesebb komplikáció lép fel, ráadásul a fájdalomcsillapítást szemcseppel végzik, s ezzel elkerülhető az injekció, amely esetlegesen szintén komplikációt okozhat.
A másik fontos eszközt, a több mint ötmillió forintos funduskamerát is pár hete kapta az osztály. A funduskamera kifejezetten a szemfenék vizsgálatára alkalmas, illetve szemfenéki műtétek tervezéséhez nélkülözhetetlen.

Két új réslámpája is van az osztálynak: ez a berendezés nélkülözhetetlen a szem elülső részének vizsgálatához, valamint a szemnyomás méréséhez. Az egyik műszer a rendelőben, a másik az osztályon segíti a munkát immár két éve.
A szemüveg felírását teszi gyorsabbá a keratorefraktometer: a készülék lényegében egy komputer, amely alkalmas arra, hogy segítségével néhány másodperc alatt meghatározzák a szem fénytörési hibáit. Fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepe van a szürkehályog-műtét előtti lencsetervezésben is. Két éve segíti a munkát ez a berendezés is, és most tervezik újabb készülékek beszerzését.

Az osztályvezető főorvos nevéhez köthető a zöldhályog-szűrések bevezetése. Míg a szakirodalom szerint kétszázalékos a lakosság körében a glaukóma előfordulási aránya, a kórházban szűrt betegeknél öt-hat százalékot mértek. Ennek oka az lehet, hogy olyanok jelentkeztek elsősorban a vizsgálatra, akiknek valamilyen gondjuk volt, illetve a családban előfordult a betegség, amelyre a hajlam sajnos örökölhető.

A betegség a középkorosztályt sújtja, s miután gyakran tünetmentes, megeshet, hogy már visszafordíthatatlanná válik a folyamat. Éppen ezért minden, szemészeti rendelésre bekerülő betegen a szemnyomás-mérést is elvégzik. A kiszűrt betegek gondozása folyamatos, jelenleg mintegy ezer gondozottal tartják a kapcsolatot.

Az osztály munkáját adományok is segítik: a város nagyvállalatától, a Dunaferr Rt.-től hat darab számítógépet kapott a részleg, míg a székesfehérvári Philips cégtől egy nagy képernyős tévékészüléket, amelyet a réslámpával kötöttek össze, így kivetíthető a vizsgálati kép. Ennek oktatási szempontból van előnye.

Az osztályon egyre több beteget tudnak gyógyítani, kezelni: a korszerűbb eszközökkel nemcsak kíméletesebben, de nagyobb biztonsággal képesek operálni, s a beavatkozások ideje is csökkent. Míg néhány éve ötszáz műtétet végeztek egy esztendő alatt, most jóval ezer fölött van a beavatkozások száma.