• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem csak szilveszterkor hiányzik a kijózanító

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Baranyában - kijózanító állomás híján - az ügyeletes kórházi osztályokra szállítják a részegeket.

Az év utolsó napjaiban főként a mértéktelen italozás miatt volt több dolguk a baranyai mentőknek. A hívások nagy részét a túlzott alkoholfogyasztás indokolta, miközben a 160 ezer lelket számláló Pécsnek nincs detoxikáló állomása.

Mivel a mentőszolgálat a közterületen fekvő, alkohollal mérgezetteket nem hagyhatja sorsukra, ezért őket - intézet híján - az éppen felvételes kórház vagy klinika belgyógyászati ügyeletére szállítja. A szinte öntudatlan állapotú "páciensek " azonban már inzultáltak nővért, orvost, illetve éppen az infarktusából lábadozó beteget is.

A pécsi közgyűlés több mint egy évtizede, finanszírozási gondok miatt szüntette meg Baranya egyetlen, kiválóan működő kijózanító állomását Pécsett. A detoxikáló intézet hiánya azóta is megoldatlan probléma. A kórházak vezetői már a megszüntetéskor egyértelműen kijelentették: senki sem kötelezheti őket arra, hogy betegeiket illetve személyzetüket bármilyen atrocitásnak tegyék ki, ezért törvényességi felülvizsgálatot kezdeményeztek. A Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal szintén törvénysértőnek találta a detoxikáló megszüntetését és bírósághoz fordult. Indoklásuk szerint a kijózanító szolgálat fenntartása az 1972-es törvény alapján még beletartozik az egészségügyi alapellátásba, ezért e feladat megoldása önkormányzati kötelezettség. Első fokon a közigazgatási hivatal megnyerte a pert, a város viszont nemcsak fellebbezett az ítélet ellen, hanem az Alkotmánybírósághoz (AB)fordult. Az AB 1991-ben kihírdetett ítélete szerint a település nem kötelezhető a detoxikáló további működtetésére.
Ez a határozat nem csak precedens értékű volt, hanem lavinát indított el, amelynek hatására az ország többi önkormányzata - szintén anyagi nehézségekre hivatkozva - sorban zárta be a detoxikálókat. Tették ezt annak ellenére, hogy az idevonatkozó jogszabály azóta sem változott. Azaz: a kijózanítás még mindig az alapellátás része.

A jelenlegi helyzet időnként ellehetetleníti a pécsi intézmények normális működését –állítják a megyei kórház orvosai. Többen azt tanácsolják: a helyi döntéshozóknak meg kellene nézniük, mi zajlik egy-egy éjszakai ügyeletben. Az ellátásra váró betegek közé beszállított, gyakran dühöngő részeg senkire nincs tekintettel: szükségét végzi a folyosón, összehányja a helyiséget, beleköt a betegekbe. A belgyógyászati bajokkal érkezők pedig gyakran órákig nem jutnak ellátáshoz , mert az ügyeletet adó személyzetet a rendteremtés foglalja le.

Az OMSZ Dél-dunántúli regionális szolgálatának szakmai vezetője , Dr. Buda Péter főorvos állítja: mentőorvost, illetve ápolót az utóbbi időben nem ért támadás a részeg páciensek szállítása közben, bár erre korábban volt példa, mi több, akadt olyan helyzet is, amikor rendőrségi segítséget kellett hívniuk a dühöngő ember megfékezésére. A probléma nem ismeretlen a városi önkormányzat egészségügyi bizottsága előtt sem, a kijózanító állomás újbóli megnyitása mégsem került napirendre.

Az év első napján azonban jó hír is volt Baranyában: nem sokkal hajnali két óra után született meg a megye első babája. A Levente névre hallgató újszülött több mint három kilóval, komplikáció nélkül, természetes úton jött a világra. A 40 ezer forintra szóló babakötvényt a boldog szülők már át is vehették az önkormányzat képviselőitől.