• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs pénz új koraszülött mentőre

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Közúti baleset érte a koraszülött mentők egyetlen járművét. Az intenzív mentést jelenleg kölcsön járművel végzik.

Néhány nappal ezelőtt a csúszós, havas időben balesetet szenvedett a baranyai koraszülött mentők egyetlen autója. A mentő Dombóvárra igyekezett egy babáért, amikor előzés közben kikanyarodott elé egy mezőgazdasági jármű. A rendőrségi helyszínelés egyértelműen a traktoros felelősségét állapította meg. A gépjármű eleje összetört, a kár több százezer forintra tehető. Az autó jelenleg nem használható, a munkát kölcsönzött mentőkocsival végzik. Mintegy tizenkét millió forint kellene egy új jármű vásárlásához, a pótlásra azonban nem elég a rendelkezésre álló forrás.

Ahogy a hazai egészségügyben mindenütt, a koraszülött mentés legnagyobb problémája is a pénz hiánya. A szolgálat bevételi forrása - amely csak a működtetést fedezi - központi finanszírozásból származik. Ez az összeg azonban évről évre kevesebb. Ezért új gépkocsi vásárolására tartalék híján nincs lehetőség. A szakemberek szerint a koraszülött mentés akkor lenne nagyobb biztonságban, ha rendelkezésre állna a kiesés pótlására megfelelő pótjármű.

A koraszülött mentő  a pécsi gyermekklinika intenzív koraszülött osztályának kinyújtott „karja", amely nélkülözhetetlen segítség ahhoz, hogy a korábban világrajött újszülöttek időben jussanak megfelelő intenzív ellátáshoz. Ez ugyanis már a megfelelő eszközökkel felszerelt mentőautóban elkezdődik - fogalmazott érdeklődésünkre Dr. Adamovich Károly, a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályának vezetője. Életek múlhatnak a koraszülött mentő tevékenységén. Az OMSZ –tól kölcsönkapott mentő ilyen speciális jellegű intenzív szállításra nem minden esetben alkalmas – nyomatékosította a problémát a szakember. Adamovich szerint egy fajta megoldást jelentene, ha a Magyar Koraszülött Mentő Alapítványnak lenne legalább egy olyan pótlásra alkalmas járműve, amely ilyen esetben kisegíthetné az ország bármely pontján a koraszülött mentőszolgálatokat.

A hazai statisztikák szerint évek óta 8-9 százalék a koraszülések aránya, tavaly például nyolcezer baba látta meg idő előtt a napvilágot, többségük koraszülött intenzív ellátásra szorult. Ezt a feladatot a Dél-Dunántúlon a PTE ÁOK gyermekklinika teljesíti, amely regionális intézményként működik. A decentrum ellátási körzetéhez tartozó megyék közül kettőben egyáltalán nincs koraszülött intenzív osztály.