• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Óvatosan dolgoznak a rezidensek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egyre inkább felértékelődnek a rezidensek Baranyában.

Az orvoshiányt már nem csak a vidéki háziorvosi körzetekben pótolják velük, hanem egyre gyakrabban átvállalnak ügyeleteket is. A rezidens, azaz a szakvizsga előtt álló doktor azonban jóval óvatosabban, lassabban dolgozik, mint, aki már évek, évtizedek óta gyakorolja szakmáját, s ezt néha a beteg is tapasztalja.

Legutóbb például az egyik pécsi intézménybe éjnek idején a több mint harminc kilométerre fekvő, szintén baranyai város ügyeletéről küldtek át mentővel radiológiai vizsgálatra egy beteget. A felvétel eredménye negatív volt, a pécsi inspekciós orvos közölte a pácienssel , hogy a beküldő kollega gyanúja nem igazolódott, mert a diagnosztikai vizsgálat semmilyen kóros elváltozást nem mutatott, a beteg továbbra sem hitte, hogy vizsgált szerve valóban rendben van. Egyfolytában ismételgette: ha nincs baj, miért küldték mentővel Pécsre?

A másik történetet nemrég mesélte egy egészségügyi dolgozó, akinek férjét embólia gyanús tünetekkel szállították az egyik pécsi intézmény éjszakai ügyeletére. Az inspekcióban lévő rezidens több mint egy órán át vette fel az anamnézist, miközben a fiatalembernek komoly légzési panaszai voltak. Ekkor a feleség óvatosan jelezte a doktornak, hogy szólni kellene az ügyeletvezetőnek, ám a rezidens udvariasan azt válaszolta : mindjárt a végére érünk, X doktor nem szereti, ha feleslegesen felébresztik.

Információink szerint a fenti probléma nem ismeretlen az egészségügy szereplői előtt, ám annak ellenére, hogy valóban több az indokolatlan diagnosztikai vizsgálat, esetleg mentőhívás, nem lehet tenni ellene, mert a jelenlegi orvoshiány csak ilyen módon kezelhető. Baranyában például továbbra is óriási gondot okoznak az üres háziorvosi praxisok, amelyek egy részét szintén rezidensekkel  töltik be.

Az egyik szakvizsga előtt álló doktor elmondta: valóban előfordul, hogy olykor később feleslegesnek bizonyuló diagnosztikai viszgálatot is végeztetnek,  de ez még mindig jobb, mint bizonytalan státusszal útjára engedni a beteget. Az ügyeletben a rezidens sem mentesül döntése felelőssége alól. Probléma az is, hogy az ügyeletvezető, a tapasztalt kollegák egy része valóban nem veszi jónéven, ha túl gyakran felébresztik. Ezért fordulhat elő, hogy néha olyan vizsgálatokat is kér a rezidens, amelyeket tapasztaltabb orvos nem rendelne el.

Egy azonban biztos: igaz, hogy a rezidens az elvártnál is körültekintőbben végzi feladatát, viszont vele kapcsolatban komoly szakmai, vagy etikai panasz eddig nem érkezett a kamarához.