• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pécset szemelte ki a WHO

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Szól a rádió, és Pécs lehet a WHO közép-kelet európai prevenciós mintarégiójának központja.

Az utóbbi hetekben felpörögtek az események a Magyarországon pécsi székhellyel működő Egészséges Városokért Alapítvány körül. Nemrég számoltunk be arról, hogy a WHO egy hivatalos levélben támogatásáról biztosította és egyben felkérte az alapítvány magyarországi főtitkárát, hogy Pécs városa legyen Kelet-Közép-Európa régiókat összefogó egészségügyi-prevenciós mintacentruma. A centrum nem csak összefogná az ENSZ Egészségügyi Világszervezete által meghirdetett prevenciós programokat, hanem segítene azoknak az országoknak –  Románia, Bulgária, Albánia – amelyekben a megelőzés még nem tartozik a nemzeti programok prioritásai közé.

Amint a WHO levele megérkezett Pécsre, a főtitkár megkereste a város polgármesterét, aki azonnal tájékoztatta a fejleményről Rácz Jenő egészségügyi minisztert, s a pécsi mintacentrum megvalósításához a szakminiszter támogatását is kérte. 

Konkrét válasz ugyan még nem érkezett, ám az alapítvány főtitkára, De Balasio Antonio kérdésünkre elmondta: az egészségügyi minisztériumtól várt segítség  valójában szimbolikusnak tekinthető, hiszen évente 20-22 millió forintról van szó,nem akkora összegről, amelyet a minisztérium e fontos cél érdekében ne tudna nélkülözni. Ez a pénz ugyanis csupán a működési feltételeket biztosítaná, a többi szükséges forrást viszont uniós támogatástól reméli az alapítvány.

A pécsi székhelyű alapítvány a WHO felkérést komolyan értékeli, ezt bizonyítja az is, hogy december elseje óta már egy rádió is sugároz az egészség jegyében a baranyai megyeszékhelyen. A frekvenciát mintegy 35 millió forintért az Egészséges Városok Alapítvány vásárolta meg, a pécsi önkormányzat támogatásával. A Rádió Aktív Pécs műsorainak, háttérelemzéseinek fókuszában a prevenció áll. Mivel a hatékony megelőző munka csak akkor válhat sikeressé, ha a lakosság minél több fórumon kap tájékoztatást,  fontos az alapítvány számára, hogy esetenként közvetlenül kommunikálva segítsék a nemzeti egészségtervben is elsődleges fontosságú megelőző munkát.


De Blasio Antonio főtitkár reméli, hogy a rádió révénl munkájuk az eddigieknél is hatékonyabbá válik, mert a lakosság az élő műsorban, közvetlenül kérhet tanácsot, útmutatást a prevenció területén dolgozó szakértőktől.