• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Per a Greenpeace ellen az ételgyanúsítás miatt

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A Szegedi Paprika Zrt. perrel fenyegeti a Greenpeace-t, amiért egyik konzervjét génmódosításra hivatkozva levetette a polcokról.

Bartos András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója bejelentette: cége kártérítési pert indít a Greenpeace ellen, s rendőrségi feljelentést is fontolgat amiatt, mert a környezetvédő szervezet azt állította, hogy a vállalat által előállított darált sertéshúskonzervben a megengedettnél több a génmódosított szójafehérje. A cégvezető szerint az állítás megalapozatlan, s százmilliós anyagi és nem vagyoni kárt okoz a vállalatnak. Bartos András álláspontját azzal indokolta: a kifogásolt konzerv gyártási dokumentációjával igazolni tudják, hogy a szójafehérjét importáló beszállító garantálta – és laborvizsgálattal támasztotta alá – a génmódosított összetevők határérték alatti mértékét.

A felvetésre a Greenpeace nevében Mózes Szabina szóvivő úgy reagált: a szervezet nem saját vizsgálatait tette közzé, hanem az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) génmódosított szervezetekkel foglalkozó akkreditált laboratóriumának eredményeit publikálta.

Vajda Boldizsár laboratóriumvezető hangsúlyozta: fontos, hogy a cégek olyan laboreredményekre alapozzák az élelmiszergyártást, amelynek eredményeit nemzetközileg elfogadják. Hozzátette: az ÁNTSz szervezetében működő OÉTI laborja tagja a génmódosított szervezetek vizsgálatát végző európai laboratóriumi hálózatnak. A szakember szerint a magyarországi cégeknek gyakrabban kellene kontrollvizsgálatokat végeztetniük, hogy ellenőrizzék beszállítóik dokumentációját.

Amint arról korábban a Weborvoson is hírt adtunk, a génmanipulált élelmiszerekkel szemben nagy ellenállás mutatkozik nem csak Európában, hanem Afrikában is, ahol még az élelmiszerhiánnyal küzdő Zambia is elutasította a genetikailag módosított élelmiszerekből álló nyugati segélyt. A génmódosított növényekkel kapcsolatban tudományos és környezetvédelmi érvek csapnak össze világszerte, a döntéseket ugyanakkor gazdasági és politikai érdekek befolyásolják.