A Szegedi Paprika Zrt. perrel fenyegeti a Greenpeace-t, amiért egyik konzervjét génmódosításra hivatkozva levetette a polcokról.
Bartos András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója bejelentette: cége kártérítési pert indít a Greenpeace ellen, s rendőrségi feljelentést is fontolgat amiatt, mert a környezetvédő szervezet azt állította, hogy a vállalat által előállított darált sertéshúskonzervben a megengedettnél több a génmódosított szójafehérje. A cégvezető szerint az állítás megalapozatlan, s százmilliós anyagi és nem vagyoni kárt okoz a vállalatnak. Bartos András álláspontját azzal indokolta: a kifogásolt konzerv gyártási dokumentációjával igazolni tudják, hogy a szójafehérjét importáló beszállító garantálta – és laborvizsgálattal támasztotta alá – a génmódosított összetevők határérték alatti mértékét.
A felvetésre a Greenpeace nevében Mózes Szabina szóvivő úgy reagált: a szervezet nem saját vizsgálatait tette közzé, hanem az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) génmódosított szervezetekkel foglalkozó akkreditált laboratóriumának eredményeit publikálta.
Vajda Boldizsár laboratóriumvezető hangsúlyozta: fontos, hogy a cégek olyan laboreredményekre alapozzák az élelmiszergyártást, amelynek eredményeit nemzetközileg elfogadják. Hozzátette: az ÁNTSz szervezetében működő OÉTI laborja tagja a génmódosított szervezetek vizsgálatát végző európai laboratóriumi hálózatnak. A szakember szerint a magyarországi cégeknek gyakrabban kellene kontrollvizsgálatokat végeztetniük, hogy ellenőrizzék beszállítóik dokumentációját.
Amint arról korábban a Weborvoson is hírt adtunk, a génmanipulált élelmiszerekkel szemben nagy ellenállás mutatkozik nem csak Európában, hanem Afrikában is, ahol még az élelmiszerhiánnyal küzdő Zambia is elutasította a genetikailag módosított élelmiszerekből álló nyugati segélyt. A génmódosított növényekkel kapcsolatban tudományos és környezetvédelmi érvek csapnak össze világszerte, a döntéseket ugyanakkor gazdasági és politikai érdekek befolyásolják.