• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Saját forrás híján késik a mentés-fejlesztés

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Szabad forrás híján Somogy Megye Önkormányzata nem köthet stratégiai szerződést a megyei mentés mielőbbi fejlesztésére.

A megfelelő szolgáltatás biztosítása a tárca elsődleges feladata. Ezt Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke nyilatkozta a Weborvosnak az után, hogy egy képviselői interpelláció a késedelmes és foghíjas megyei mentésre irányította az egészségügyi vezetés figyelmét. A gondok mielőbbi, hatékony orvoslása érdekében Rácz Jenő egészséségügyi miniszter válaszában azt az 500 millió forint értékű fejlesztést célzó szerződést ajánlotta a Somogy megyei Közgyűlés figyelmébe, melyet a múlt hónapban - az országban elsőként - a Veszprém megyei közgyűlés elnöke a tárca vezetőjének jelenlétében kötött az OMSZ főigazgatójával.

Ennek értelmében a Veszprém megyei közgyűlés által biztosított 150, az érintett települési önkormányzatok kasszájából származó további 150, valamint az OMSZ által nyújtott 200 millió forinttal összesen félmilliárd forint van a megye mentésének fejlesztésére. Mindez a kormány 100 lépés programján belül, a sürgősségi betegellátás fejlesztését célzó lépéshez kapcsolódva valósul meg. A jövő év végéig az új mentőautók munkába állítása mellett új mentőállomások is épülhetnek Balatonfüreden, Pápán, Sümegen, Tüskeváron és Nagyvázsonyban. Sor kerülhet továbbá a meglévő veszprémi, zirci, ajkai, várpalotai, balatonfűzfői és tapolcai mentőállomások felújítására – tájékoztatott dr. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője.

Somogyban ugyancsak vannak még a mentésnek fehér foltjai - Böhönyén, Igalban és Kadarkúton szintén hiányzik a mentőállomás -, ezért sem sikerül többek között az uniós ajánlásnak megfelelő 15 percen belüli helyszínre érkezést az uniós átlagnak megfelelő 90 százalék-arányban biztosítani. Önkormányzati forrás híján azonban egyelőre szóba sem jöhet a megyei összefogással megtámogatott, soron kívüli mentés-fejlesztés.

Idén már csak abban reménykedhetnek, hogy az egészségügyi tárca által 120 új mentőgépkocsi vásárlására tervezett 2 milliárd forintos fejlesztésből - a megyében idén már munkába állított új rohamkocsi, valamint három új mentőautó mellett - előreláthatóan jut még néhány a somogyi mentőállomásokra is. Erre nagy szükség lesz, hiszen a meglévő 34 mentőautó – közülük 6 jól felszerelt, 24 órában rendelkezésre álló eset-rohamkocsi – átlagéletkora egyelőre meghaladja a hét évet – tudtuk meg Győrfi Páltól, aki azt is elmondta: a 828 gépkocsival dolgozó Országos Mentőszolgálat működőképességének fenntartásához 2007-ig országosan még legalább 300 gépkocsi cseréjére lesz szükség. A kiugróan rossz ellátottságú területek felzárkóztatása érdekében pedig 2008-ig országosan 30 új mentőállomást is létesítenének. Ebben a programban a mentés szempontjából kieső 3 somogyi településen, Igalban, Böhönyén és Kadarkúton is tervezik egy-egy mentőállomás megépítését.
- Annak érdekében, hogy egyetlen életveszélyben lévő beteg se maradjon ellátás nélkül, a nem sürgős, szakkíséretet nem igénylő betegszállításokat csak szabad kapacitása terhére vállalhatja és végezheti a szolgálat – hangsúlyozta Győrfi Pál hozzátéve: megfelelő szabályozás mellett az OMSZ-on kívüli szolgáltatók is szerepet kaphatnak azon feladatok ellátásában, - ilyenek a kezelés utáni programozott szállítások is – melyek nem igénylik az OMSZ szakmai és tárgyi felkészültségét.