• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sürgősségi fejlesztés: Baranya a középmezőnyben

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A bírálóbizottság a legkisebb mértékben sem vádolható politikai elfogultsággal, a legtöbb forrást jobboldali vezetésű város kapta.

Az eredmény ismeretében összesen 77 millió forint érkezik a megyébe a sürgősségi ellátás fejlesztésére. Bár a nyertesek mellett számos intézmény pályázott Baranyából, a bírálók politikai elfogultsággal a legkisebb mértékben sem vádolhatók, hiszen a legtöbb fejlesztési forrást - 60 millió forintot – éppen egy jobboldali vezetésű város kórháza kapta meg. Érdekes viszont, hogy a pécsi klinikák - amelyek a Dél-Dunántúl felnőtt és gyermekellátását regionális szinten végzik - viszonylag kevés pénzhez jutottak.

 
A gép-műszer pályázaton a Pécsi Tudományegyetem ÁOK klinikái összesen ötmillió forintos értékben kaptak két darab betegőrző monitort, hat darab perfusor és három darab infusor készüléket. A támogatotti körből kimaradtak a megyei kórház intézményei, pedig a segítség ott is elkelt volna, hiszen a műszerpark folyamatos fejlesztésre szorulna. Gép-műszer beszerzésre egyébként tízmillió forintig lehetett benyújtani tendert, s a minisztérium állásfoglalása szerint oda jutott több forrás, ahol az ellátáshoz szükséges infrastruktúra a legalacsonyabb szintű.


A központi ügyelet fejlesztésére főként a vidéki városok pályázatát részesítették előnyben, így például Bóly, Komló és Mohács egyenként 2,4 millió forintot kapott új ügyeleti gépkocsik beszerzésére.

A megye leginkább elmaradott térségének központja, az ormánsági Sellye az ügyeleti ellátást segítő informatikai parkját fejlesztheti az elnyert 1,1 millió forintból. Ebben a támogatási kategóriában Vajszló szerepelt a legjobban: a város 3 millió forintért végre felújíthatja központi ügyeleti épületét, ahol a korszerűtlen fűtés helyett gázfűtést kell kialakítani, és felújítani a tetőhomlokzatot, mivel rendszeresek a beázások.


Az igazán nagy meglepetést azonban a Duna-parti Mohács okozta, ahol a fideszes többségű vezetésű város kórháza alakíthat ki egyedüliként a megyében önálló sürgősségi részleget,  a már meglévő épület teljes átalakításával. Többek véleménye szerint a bírálóbizottság a legkisebb mértékben sem vádolható politikai elfogultsággal, hiszen az összeget – ahogyan a miniszter is ígérte - oda juttatta, ahol szakmailag is indokoltnak találta. A Pécstől mintegy negyvenöt kilométerre fekvő Mohács ellátási körzetébe több mint hatvanezer, zömmel falvakban élő lakos tartozik.