• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szaloncukor: a vadászat még tart

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A vizsgálat Baranyában lezárult, az ország többi megyéjében viszont tovább keresik a colival fertőzött szaloncukrokat.

Mindössze 78 ezer forintra büntette a Baranya megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás azt a fővárosi édességgyártó céget, amely E-colival fertőzött szaloncukrot állított elő és hozott forgalomba. A bírság összege azért volt alacsony, mert a kifejezetten gyermekek számára készült édességben lévő bacilusok száma nem haladta meg az egészségre veszélyes mértéket, így nem is okozhatott tömeges fertőzést. Káresemény gyakorlatilag nem történt, az ÁNTSZ-hez sem érkezett jelzés megbetegedésekről.


Az időközben elvégzett laboratóriumi vizsgálatokból nem lehetett megállapítani, hogy az enterális panaszokat okozó coli bacilus milyen úton került a lefoglalt mintegy 40 kilogramm szaloncukorba. Erre csupán feltételezések vannak, amelyek alapján nem zárható ki fertőzőforrásként az édességhez felhasznált tej sem.

Az E-coli egészséges felnőtteknél enyhe lefolyású enterális fertőzést okoz, amelynek általában gyakoribb székletürítés a következménye. Az infekció inkább a cukorbetegekre, illetve a csecsemőkre veszélyes, akiknél súlyos szövődményeket okozhat. A kórokozó általában szennyezett kézről kerülhet az élelmiszerbe, ahol optimális körülmények (hőmérséklet) mellett gyorsan elszaporodik.

Mint arról már beszámoltunk, a baranyai állomás szakemberei még a karácsonyi ünnepek előtti ellenőrzéseik során bukkantak a kalciummal is dúsított szaloncukorra, amit azonnal jelentettek az országos hatóságnak. Információink szerint eddig Baranyán kívül sehol nem találtak colival szennyeződött szaloncukrot, a vizsgálat azonban még nem ért a végére. Így könnyen előfordulhat, hogy újabb tétel felbukkanása esetén más megyei hatóság is megbírságolja majd az édességgyártó budapesti vállalkozást.


A baranyai ellenőrök december 2.-22 között vizsgálták az élelmiszereket, s ennek eredményeként a mintegy háromezer tételből hetven esetben találtak problémás terméket. A gondok inkább a nem megfelelő jelölésből, illetve a lejárt szavatosságból adódtak. Az egy hónap alatt kiszabott büntetés összege megközelítette a hárommillió forintot.