A vizsgálat Baranyában lezárult, az ország többi megyéjében viszont tovább keresik a colival fertőzött szaloncukrokat.
Az időközben elvégzett laboratóriumi vizsgálatokból nem lehetett megállapítani, hogy az enterális panaszokat okozó coli bacilus milyen úton került a lefoglalt mintegy 40 kilogramm szaloncukorba. Erre csupán feltételezések vannak, amelyek alapján nem zárható ki fertőzőforrásként az édességhez felhasznált tej sem.
Az E-coli egészséges felnőtteknél enyhe lefolyású enterális fertőzést okoz, amelynek általában gyakoribb székletürítés a következménye. Az infekció inkább a cukorbetegekre, illetve a csecsemőkre veszélyes, akiknél súlyos szövődményeket okozhat. A kórokozó általában szennyezett kézről kerülhet az élelmiszerbe, ahol optimális körülmények (hőmérséklet) mellett gyorsan elszaporodik.
Mint arról már beszámoltunk, a baranyai állomás szakemberei még a karácsonyi ünnepek előtti ellenőrzéseik során bukkantak a kalciummal is dúsított szaloncukorra, amit azonnal jelentettek az országos hatóságnak. Információink szerint eddig Baranyán kívül sehol nem találtak colival szennyeződött szaloncukrot, a vizsgálat azonban még nem ért a végére. Így könnyen előfordulhat, hogy újabb tétel felbukkanása esetén más megyei hatóság is megbírságolja majd az édességgyártó budapesti vállalkozást.
A baranyai ellenőrök december 2.-22 között vizsgálták az élelmiszereket, s ennek eredményeként a mintegy háromezer tételből hetven esetben találtak problémás terméket. A gondok inkább a nem megfelelő jelölésből, illetve a lejárt szavatosságból adódtak. Az egy hónap alatt kiszabott büntetés összege megközelítette a hárommillió forintot.