• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Színi előadás az újszülöttekért

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A Lili bárónő jótékonysági célú előadásának egymillió forintos bevételéből felújított gyermekágyas részleget adtak át ma a kaposvári szülészeten.

A festés-mázolás, valamint a teljes vizesblokk felújítása révén, 16 kismama és baba, szülést követő méltó elhelyezését tette lehetővé az adományozó kaposvári Csiky Gergely Színház alkotói stábja. Az ötlet a Csapó Virág és Kocsis Pál színész házaspár harmadik gyermekének világrajöttekor, az apa kezdeményezésére született. Csapó Virág, aki két nagyobbik gyermekét is a kaposvári szülészeten hozta világra, személyesen is megtapasztalhatta a 12 éve létesített rooming-in rendszerű részleg hiányosságait, elhasználódottságát.

Elmondta: mivel a színház szinte valamennyi dolgozója, gyermeke, vagy unokája ebben a kórházban látta meg a napvilágot, nem volt nehéz a meggyőzésük, azonnal igent mondtak a felajánlásra. Ez pedig nem kis dolog, hiszen az öltöztetőtől az ügyelőn át a vezető színészekig, egy teljes stáb mondott le aznapi gázsijáról, miközben az állami támogatás közcélú felhasználását is ki kellett harcolniuk. A végeredmény: a Lili bárónő egy nyár esti előadásának teljes bevételét, 960 ezer forintot utalhattak a Nőkért, Anyákért Alapítvány számlájára. S, bár hasonló volumenű jótékonysági akcióra a bonyolult szervezési-gazdasági gondok miatt a közeljövőben nem kerülhet sor, a színház dolgozói babaruhák adományozásával is segítik a kórház gyermekosztályán gondozottakat.

Dr. Prievara Ferenc Tibor, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa megköszönve a kaposvári színház adományát, s az elvégzett munkát, abbeli reményét is tolmácsolta, hogy a színészpáros esetlegesen tervezett negyedik gyermekének születését már a ma átadott, méltó körülmények között köszönthetik. A kaposvári szülészet ugyanis nem csak a küllemében megújult gyermekágyas részlegre lehet büszke, hanem az egyre javuló demográfiai tendenciára is. Az év végéig a tavalyihoz képest-, az országos 2 százalékkal szemben - Kaposváron 4-5 százalékkal , azaz mintegy félszáz újszülöttel több látja meg a napvilágot.

Jó hír ez akkor is, ha tudjuk, hogy mindez jórészt a hetvenes évek közepén lezajlott demográfiai hullám kissé megkésett eredménye. Az akkoriban született nők legtöbbje ugyanis már a kitolódott szülőképes korban – 30 év körül – örvendhet a gyermekáldásnak. A hetvenes években Kaposváron született 2600-2700 újszülöttnek azonban még így is csak mintegy a fele 1200, idén 1250 szaporítja Somogy lakosságát.

A születés szám növekedésében szerepet játszik még az abortuszok számának lassú csökkenése is; idén 50-70 megszakítással kevesebbet prognosztizálnak. A pozitív tendencia mögött egy sikeres, és egyre nagyobb mértékben látogatott teenager- ambulancia, valamint a család és nővédelmi tanácsadó hatékony munkája áll. Az, hogy számos fiatal él már a korszerű, tablettás fogamzásgátlás lehetőségével, s egyre többen igénylik az egészséges életmód kialakításához szükséges tanácsokat is – monda dr. Prievara Ferenc Tibor.