• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívkatéteres labor Szolnokon

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Megkezdődtek a vizsgálatok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház szívkatéteres laboratóriumában.

Az orvosszakmai szempontból rendkívül speciális felkészültséget igénylő munka személyi feltételei megteremtődtek – tájékoztatott Hanga Valéria, megyei sajtóreferens. Maga a kardiológiai osztály is egy újabb 30 ágyas részleggel bővült, műszerezettsége tovább javult. Az elmúlt héten a katéterezési tevékenység elkezdődött, hat beteget megvizsgáltak, akik szövődménymentesen távoztak az osztályról. Mivel a katéterezés a szívinfarktus kezelésében napi 24 órás rendelkezésre állást követel, ezért a jelenlegi tevékenység továbbfejlesztése érdekében egy új épületben alakítják ki majd a két munkahelyes katéteres labort, melynek előkészületei jelenleg is zajlanak.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Hetényi Géza Kórház 1998-ban határozott egy új, komplex, a megyében és a régióban élő szív és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek gyógyítását célzó program elindításáról. A program első számú célkitűzése egy új, modern, önálló kardiológiai osztály kialakítása volt a kórház Tószegi úti telephelyén. Ennek feltételei 2002. végén teremtődtek meg, amikor felavatták az új, négyemeletes épületszárnyat. A kardiológiai osztály 2003. április 22-én kezdte meg munkáját új helyén 30 aktív ágy, 6 intenzív ágy és egy modern járó beteg ambulancia keretében. Szolnok földrajzi elhelyezkedése, a szív és koszorúér betegségek morbiditási – megbetegedési – és mortalitási – halálozási – mutatói indokolttá tették egy regionális szívcentrum és egy hozzá kapcsolódó szívkatéteres laboratórium kialakítását. A Kardiológiai Szakmai Kollégium ezt kezdettől fogva támogatta.

Időközben a kardiológiai osztály egy új, 30 ágyas kardiológiai rehabilitációs részleggel is kibővült. A kardiológus szakorvosi létszám tovább nőtt, a kardiológiai intenzív részleg működése minden szempontból zökkenőmentessé vált. A nővéri és szakasszisztensi állomány is gyarapodott. A megnyitót 2004. december 8-án tartották, amikor a miniszterelnök felavatta az új kardiológiai osztályt. A következő lépés a szívkatéteres laboratórium pályázatának elindítása volt. A pályázat befogadásra került, így a munka elkezdődhetett.

Magyarországon a szívinfarktus okozta korai halálozás még mindig az európai átlag háromszorosa. Ennek háttere rendkívül összetett. A leglényegesebb ok az, hogy jelenleg hazánkban kevés a szívkatéteres laboratórium. Emiatt a szívizom infarktus legmodernebb kezelési formájának, a lehetőség szerinti legrövidebb időn belüli koszorúér-festésnek, illetve az infarktust okozó szűkület tágításának elérhetősége térben és időben nagyon korlátozott. A most megnyitásra kerülő szívkatéteres laboratórium a teljes kapacitás elérésekor – 2006. májusában – mind a megye, mind a távolabbi régió kórházaiból érkező szívizom infarktust kapott betegek gyógyítását szolgálja.