• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Telített piacon keresik a rést

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Megállt a győri kórház eladósodása, bérfejlesztésre viszont nincs pénz.

Dr. Varga Gábor
Az 1710 ággyal működő győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tavaly 6 és fél milliárd forint bevételre tett szert, a degresszív finanszírozás, az úgynevezett tvk (teljesítmény volumen korlát) modell miatti bevételkiesés 504 millió forint volt. A finanszírozási deficit ellenére a kórház hiányának mértéke az év második felében csökkent, és látszólagos ellentmondásnak tűnik, de a gyógyító munka és az egészségügyi fejlesztések területén sikeres év van a Petz kórház mögött.

Nem évértékelő szándékkal, inkább a gazdasági helyzet reális megítélésének igényével tartott sajtótájékoztatót dr. Varga Gábor, a tavaly félévkor kinevezett főigazgató. A győri kórház pénzügyi hiányát több belső intézkedéssel igyekeztek csökkenteni. Tavaly elbocsátottak 153 dolgozót, ami jelentős megtakarítást nem eredményezett, mert ki kellett fizetni a végkielégítéseket, és elő kellett teremteni a szeptemberi 4-5 százalékos béremelés fedezetét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásának 70 százalékát fordítják bérre, ezt az arányt kellene az idén csökkenteni, tehát újabb létszámleépítésre lehet számítani, ami a kiszolgáló műszaki személyzetet érinti majd.

A főigazgató az alulfinanszírozás egyik okának látja, hogy az OEP a 2003. év teljesítmény adatait vette bázisnak, az az év gyenge volt. A tvk modell kényszerű korlátja miatt a kórházból távozó ötvenkétezer beteg közül ötezer beteg gyógyítási költségének csak a 10 százalékát téríti az egészségbiztosító. A Petz Aladár kórház régiós szerepet tölt be, orvos-szakmai szempontból a nehezebb eseteket irányítják Győrbe a kisebb kórházakból. A centrumok tehát anyagilag jobban károsodnak, mert nekik meg kell gyógyítani a betegeket, nem küldhetik tovább.

Dr. Varga Gábor a kórház bevételének növelésében, a költségek csökkentésében lát kiutat. Szeretnék elérni, hogy a tavaly óta működő szívcentrum több beteget fogadhasson, a korszerű szívkatéter minimális teljesítménnyel működhet, több beteg ellátást nem téríti a tb. A kórház gyógyító lehetőségeinek többsége telített a piacon, a menedzsment olyan funkciókat akar indítani, amiből nincs, vagy csak kevés van a régióban. A szívcentrum mellett ilyen a CT vizsgálati kapacitás bővítése is, természetesen csak akkor, ha az OEP támogatja azt. A szívcentrum és a több CT vizsgálat jelentősen növelné a régió betegeinek gyógyulási esélyeit.