• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

AMLIPIN 5 mg tabletta, AMLIPIN 10 mg tabletta

Szakmai írások

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE
Amlipin 5 mg tabletta
Amlipin 10 mg tabletta

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL
5 mg, ill. 10 mg amlodipin tablettánként (6,42 mg, ill. 12,84 mg amlodipin- maleát formájában)
A segédanyagok felsorolását lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA
Tabletta.
Amlipin 5 mg tabletta: fehér, ovális, bikonvex tabletta, egyik oldalán “AM 5" jelöléssel.
Amlipin 10 mg tabletta: fehér, ovális, bikonvex tabletta, egyik oldalán “AM 10" jelzéssel és
felezővonallal ellátva.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Hypertonia.
Krónikus stabil angina pectoris megelőzése.
Kardiológus által diagnosztizált Prinzmetal- (variáns) angina.
Hypertoniás betegeknél az amlodipint tiazid típusú vízhajtóval, alfa-receptor blokkolóval, béta adrenoreceptor blokkoló szerrel vagy az angiotenzin-konvertáló enzim gátlószerével kombináltan alkalmazzák. Angina esetében az amlodipin alkalmazható monoterápiaként vagy más angina-ellenes gyógyszerekkel kombináltan olyan anginás betegeknél, akik nem reagálnak nitrátokra és/vagy béta blokkolók megfelelő adagjaira.
Az amlodipint jól tolerálják a szívelégtelenségben szenvedő betegek és azok, akiknek anamnézisében hypertonia vagy ischaemiás szívbetegség szerepel.

4.2 Adagolás és az alkalmazás módja

Szájon át alkalmazandó.
Felnőtteknek: Hypertonia és angina esetében a szokásos kezdő adag 5 mg amlodipin naponta egyszer, amely maximálisan napi 10 mg-ra emelhető az egyéni reakciótól függően.
Az amlodipin adagját nem feltétlenül szükséges módosítani tiazid típusú vízhajtók, béta-blokkolók és az angiotenzin-konvertáló enzim gátlószereinek egyidejű alkalmazása esetén.
Alkalmazás gyermekeknél: Nem ajánlott (a megfelelő tapasztalatok hiánya miatt).
Alkalmazás időseknél: Az amlodipint idős és fiatal betegek hasonló adagokban egyaránt jól tolerálják. Ezért időseknél is a szokásos dózisok ajánlottak.
Májkárosodásban szenvedő betegeknek: Lásd a 4.4 pontban.
Vesekárosodásban szenvedő betegek: Az amlodipin plazmakoncentrációjának változása nem mutat összefüggést a vesekárosodás mértékével, ezért vesebetegségben a normál adagolás ajánlott. Az amlodipin nem dializálható.

4.3 Ellenjavallatok
- Dihidropiridinekkel szembeni ismert érzékenység;
- Kardiogén sokk, klinikailag jelentős mértékű aortaszűkület, instabil angina (kivéve a Prinzmetal-angina);
- Terhesség és szoptatás;
- Gyermekkor (megfelelő klinikai tapasztalatok hiánya miatt).

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések
Alkalmazás károsodott májműködésű betegeknél
A többi kalcium-antagonistához hasonlóan az amlodipin felezési ideje is megnyúlik károsodott májműködésű betegeknél, azonban csökkent májműködés mellett az adagolási ajánlásokat még nem határozták meg, ezért a gyógyszert májbetegeknél csak óvatosan szabad alkalmazni. Nincsenek olyan adatok, amelyek alátámasztanák az amlodipin önmagában történő alkalmazását myocardialis infarctus során vagy fellépésétől számított egy hónapon belül.
Az amlodipin biztonságosságát és hatékonyságát hypertoniás krízisben még nem állapították meg.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók
Az amlodipint biztonságosan alkalmazzák tiazid típusú vízhajtókkal, alfa-blokkolókkal, béta-blokkolókkal, az angiotenzin-konvertáló enzim gátlószereivel, tartós hatású nitrátokkal, szublingvális nitroglicerinnel, nem szteroid gyulladásgátlókkal, antibiotikumokkal és orális antidiabetilcumokkal. Ciklosporinnal végzett farmakokinetikai vizsgálatokban kimutatták, hogy az amlodipin nem befolyásolja szignifikáns mértékben a ciklosporin farmakokinetikáját.

Speciális vizsgálatok arra utalnak, hogy az amlodipin digoxinnal történő egyidejű alkalmazása egészséges önkénteseknél nem befolyásolja a digoxin szérumszintjét és a digoxin renális clearance-t, és a cimetidin egyidejű alkalmazása nem befolyásolja az amlodipin farmakokinetikáját.
Egészséges férfi önkénteseknél az amlodipin egyidejű alkalmazása nem befolyásolja szignifikáns mértékben a warfarinnak a prothrombin-időre kifejtett hatását.
Humán plazmával végzett in vitro vizsgálatok szerint az amlodipin nem befolyásolja a digoxin, a fenitoin, a warfarin vagy az indometacin fehérje-kötődését.
A grapefruitlé kölcsönhatásba léphet az amlodipinnel és növelheti annak plazmakoncentrációját. Ennek mértéke azonban kicsi ahhoz, hogy érdemben befolyásolja a vérnyomást vagy a szívfrekvenciát.

4.6 Terhesség és szoptatás
Bár egyes dihidropiridin vegyületekről kimutatták, hogy állatoknál teratogén hatású, az amlodipinnel patkányoknál és nyulaknál szerzett adatok nem erősítik meg a teratogén hatást. A készítmény terhesség vagy szoptatás során történő alkalmazásával azonban nincsenek humán klinikai tapasztalatok. Ennek megfelelően az amlodipin nem alkalmazható terhesség vagy szoptatás időszaka alatt, sem fogamzóképes nőknél, kivéve, ha hatékony fogamzásgátló módszert alkalmaznak.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Az amlodipinnel szerzett klinikai tapasztalatok arra utalnak, hogy nem valószínű, hogy a terápia csökkenti a beteg gépjárművezetési vagy gépkezelési képességét.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások
Leggyakoribb nemkívánatos hatások: fejfájás, ödéma, bőrkiütés, fáradtságérzés, hányinger, kipirulás és szédülés. Amlodipin alkalmazása után beszámoltak gingiva-hyperplasiáról (az íny túlburjánzása) is.
Ritkán előforduló mellékhatások: hajhullás, viszketés, angioneurotikus ödéma, palpitáció, nehézlégzés, hasi fájdalom, hátfájás, emésztési zavar, izomgörcs, gyengeség, aluszékonyság, a székletürítési szokások megváltozása, izom- és ízületi fájdalom, perifériás neuropathia, pancreatitis, hangulatváltozás, szájszárazság, gyakori vizelés, hyperglycaemia, impotencia, fokozott verejtékezés, syncope, thrombocytopenia, vasculitis és látászavar. Számos esetben bizonytalan az ok-okozati összefüggés. Igen ritkán előforduló mellékhatások: kóros májfunkciós értékek, hepatitis, sárgaság, erythema multiforme és gynaecomastia.
A többi kalciumcsatorna-blokkolóhoz hasonlóan ritkán előfordulhat myocardialis infarctus, szívritmuszavar (beleértve a kamrai tachycardiát és a pitvarfibrillációt is) és mellkasi fájdalom.

4.9 Túladagolás
Embernél történt túladagolással kapcsolatban kevés tapasztalat van. A lassú felszívódás miatt egyes esetekben célszerű gyomormosást végezni. A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a nagymértékű túladagolás súlyos perifériás értágulathoz vezethet, aminek - kifejezett és valószínűleg tartós - hypotensio a következménye. Az amlodipin túladagolása okozta klinikailag jelentős hypotonia aktív szív- és keringés-támogatást igényel, beleértve a keringés és a légzés monitorozását, az alsó végtagok megemelését és a diuresis ellenőrzését. Tüneti kezelés szükséges. Hasznos lehet vasocontrictor szer alkalmazása, ha alkalmazásának nincs ellenjavallata. Az intravénás kalcium-glukonát előnyös lehet a kalciumcsatorna-blokád hatásainak visszafordításában. Mivel az amlodipin erősen kötődik a fehérjékhez, a dialízis hatástalan.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok
Farmakoterápiás csoport: szelektív kalciumcsatorna-blokkolók főként érhatásokkal

ATC kód: C08C A0l

Az amlodipin a dihidropiridinek csoportjába tartozó, kalciumion-beáramlást gátló szer (lassú kalcium-csatorna-blokkoló), amely gátolja a kalciumionok beáramlását a sejtmembránon keresztül a szívizom sejtekbe és az erek simaizom-sejtjeibe.
Az amlodipin okozta vérnyomáscsökkentés az erek simaizomzatára kifejtett közvetlen relaxáló hatás következménye. Antianginás hatásának mechanizmusa még nem teljesen ismert, a teljes ischaemiás terhelés csökkenése valószínűleg két okra vezethető vissza:

Az amlodipin tágítja a perifériás arteriolákat, ezáltal csökkenti a szívmunkával szembeni ellenállást képező teljes perifériás rezisztenciát (afterload, utóterhelés). Mivel nem okoz reflex-tachycardiát, a szív ezen tehermentesítése csökkenti a szívizom energiafelhasználását és oxigénigényét.
Az amlodipin valószínűleg tágítja a fő coronaria-ereket és a coronaria-arteriolákat az egészséges és az ischaemiás területeken egyaránt. Az erek dilatációja miatt nő a szívizomba jutó oxigén mennyisége coronariagörcs esetén (Prinzmetal- vagy variáns angina).

Hypertoniás betegeknél a napi egyszeri adagolás 24 óra alatt klinikailag szignifikáns mértékben csökkenti a vérnyomást fekvő és álló testhelyzetben egyaránt. A hatás lassú kialakulása miatt az akut hypotonia nem jellemző az amlodipin alkalmazására.

Anginás betegeknél az amlodipin napi egyszeri adagolása növeli a beteg terhelhetőséget és terhelés esetén az angina fellépéséig illetve az EKG-n az 1 mm-es ST-depresszió kialakulásáig eltelt időt, csökkenti az anginás rohamok gyakoriságát és a nitroglicerin-szükségletet.
Az amlodipinnek nincs káros metabolikus hatása és nem befolyásolja a plazma lipidek szintjét. Alkalmas asthma bronchiale-ban, diabetes mellitusban és köszvényben szenvedő betegek kezelésére.
Hemodinamikai valamint terheléssel végzett kontrollált klinikai vizsgálatok NYHA II-IV. osztályba tartozó szívelégtelenségben szenvedő betegeknél azt mutatták, hogy az amlodipin nem vezetett a klinikai állapot romlásához a terhelhetőség, a bal kamrai ejekciós frakció és a klinikai tünetek alapján megítélve.
Egy placebo-kontrollált vizsgálat (PRAISE) során, digoxinnal, vízhajtókkal és ACE-gátlókkal kezelt, NYHA III-IV. osztályba tartozó szívelégtelenségben szenvedő betegek adatait értékelték, mely szerint az amlodipin nem növelte a mortalitást, illetve a mortalitás és a morbiditás együttes kockázatát.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok
Felszívódás, megoszlás, plazmafehérjékhez való kötődés
Terápiás adagok orális alkalmazását követően az amlodipin jól felszívódik, a maximális plazma koncentráció a bevétel után 6-12 órával alakul ki. Az abszolút biohasznosulás 64% és 80% között van. Az eloszlási térfogat kb. 21 l/ttkg. In vitro vizsgálatok szerint az amlodipinnek 97,5%-a kötődik plazmafehérjéhez.
Biotranszformáció / Elimináció
A terminális eliminációs felezési idő kb. 35-50 óra, ez teszi lehetővé a napi egyszeri adagolást. Az amlodipin a májban nagy mértékben metabolizálodik inaktív metabolitokká. Az alapvegyület 10%-a, a metabolitok 60%-a a vizelettel választódik ki.
Alkalmazás időseknél
A plazma-csúcskoncentráció kialakulásához szükséges idő időseknél és fiataloknál hasonló. Időseknél az amlodipin clearance általában csökken, az AUC és az eliminációs felezési idő nő. Pangásos szívelégtelenség az AUC érték és az eliminációs felezési idő megfelelt a korcsoportban várt értékeknek.

5.3 A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei
Az amlodipin biztonsági profilját a hosszú évek óta történő klinikai alkalmazás alapján határozták meg. Lásd a 4.4 pontot.

6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása
Magnézium-sztearát, „A típusú" karboximetil-keményítő-nátrium, vízmentes kalcium-hidrogén foszfát, mikrokristályos cellulóz.

6.2 Inkompatibilitások
Nincsenek.

6.3 Felhasználhatósági időtartam
18 hónap.

6.4 Különleges tárolási előírások
25°C alatt tartandó.

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése
30 db tabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVDC//Al bliszterben és faltkartonban.

6.6 A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások
Megjegyzés: (egy keresztes)
Kiadhatóság: Csak vényre kiadható gyógyszer (II. csoport)

7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA
Biogal Gyógyszergyár Rt., Debrecen

8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA
OGYI (Amlipin 5 mg tabletta)
OGYI (Amlipin 10 ing tabletta)

9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK DÁTUMA

2003. december 16.

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA
Az Alkalmazási előírás OGYI-eng. száma: 27 281/40/2003


Hirdetés>>