• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mizapin 45 mg filmtabletta

Szakmai írások

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Mizapin 45 mg filmtabletta.

2. MINŐSÉGI É MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

45 mg mirtazapin filmtablettánként.

3. GYÓGYSZERFORMA

Filmtabletta: kerek, fehér, domború felületű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású „9" felezővonal „3" jelöléssel, a másik oldalán mélynyomású „7208" jelöléssel ellátva.

4. KLINIKAI ADATOK

4.1 Terápiás javallatok

Major depresszió kezelése.

4.2 Adagolás és alkalmazás

A tabletta per os adható. Egészben (szétrágás nélkül), szükség esetén folyadékkal kell lenyelni.

Felnőttek:

A hatásos nap adag általában 30-45 mg. A kezdő adag 15 mg, amit az optimális klinikai hatás eléréséig kell növelni.

Gyermekkor:

A mirtazapin hatékonyságát és biztonságosságát ebben a korcsoportban nem bizonyították, ezért gyermekgyógyászati alkalmazása nem javallt.
Beszűkült vese- vagy májműködésű betegekben csökkenhet a mirtazapin clearance-e; ezt a készítmény rendelésekor figyelembe kell venni.
A mirtazapin hosszú (20-40 órás) felezési ideje miatt kifejezetten alkalmas napi egyszeri adagolásra. A napi adagot lehetőleg egyszerre, az esti lefekvéskor kell bevenni, de a napi adag két egyenlő részletben (reggel és este) is bevehető.
A kezelést 4-6 hónapos panasz- és tünetmentesség eléréséig kell folytatni. Ezt követően fokozatosan csökkenthető a mirtazapin adagja. Megfelelő dózis adása esetén a terápiás hatásnak 2-4 héten belül mutatkoznia kell. Ha ez nem kielégítő, a maximális javasolt szintre növelhető a gyógyszeradag. Ha ennek alkalmazása sem eredményez javulást 2-4 héten belül, abba kell hagyni a mirtazapin adását.

4.3 Ellenjavallatok

A készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység.
Mánia (mániás-depressziós betegek a mániás fázisba kerülhetnek).
Akut alkohol-, altatószer-, analgetikum- illetve pszichofarmakon intoxikáció.
MAO-bénítókkal való egyidejű illetve utáni 14 napon belüli alkalmazás.
Kóros vérképelváltozások.
Akut delírium.
Súlyos májműködési zavar.
Gyermekkor.
Szoptatás.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Az antidepresszívumok többségének alkalmazása során beszámoltak - általában granulocytopenia vagy agranulocytosis képében megnyilvánuló - csontvelő-depresszióról. Ez rendszerint 4-6 hetes kezelés után alakul ki és a kezelés befejezése után megszűnik. A mirtazapin hatásait értékelő klinikai vizsgálatok résztvevőin ritkán, de úgyszintén észleltek reverzibilis agranulocytosist. A kezelőorvosnak éberen figyelnie kell az agranulocytosis kialakulására figyelmeztető panaszokat (láz, torokfájás, stomatitis) és más, fertőzésre utaló tüneteket. Ezek észlelésekor abba kell hagyni a kezelést és részletes vérképvizsgálatot kell végezni.

A következő állapotok fennállása esetén körültekintően kell végezni a dózistitrálást, ill. rendszeresen és alaposan ellenőrizni kell a betegek állapotát:

• epilepszia és organikus a tünetcsoport (a klinikai tapasztalatok szerint mirtazapinnal kezelt betegeken ritkán lépnek fel convulsiók);
• vese- vagy májelégtelenség;
• szívbetegségben (pl. ingerületvezetési zavarok, angina pectoris, akut myocardialis infarctus)
a szokványos óvintézkedések szükségesek, ill. körültekintően kell alkalmazni az egyidejűleg adandó szereket;
• hypotonia.
Egyéb antidepresszívumokhoz hasonlóan a mirtazapint is körültekintően kell alkalmazni a következő esetekben:
• a vizeletürítés zavaraiban (p1. prostata hypertrophiában); mindazonáltal a mirtazapin
rendkívül gyenge antikolinerg aktivitása miatt csekély a vizelet-elakadás kockázata;
• heveny szűk csarnokzugú glaucomában és az intraoculáris nyomás fokozódása esetén – az imént említett okból ezekben az állapotokban is csekély a szövődmények kockázata;
• diabetes mellitusban.
Icterus kialakulásakor abba kell hagyni a mirtazapin adását.
Ezen kívül, az antidepresszívumok alkalmazására általában érvényes szabályoknak megfelelően a következőkre is ügyelni kell:
• Schizophreniában és más psichosisokban az antidepresszívumok súlyosbíthatják a pszichotikus megnyilvánulásokat és felerősíthetik a paranoid gondolkodást.
• A mirtazapin a pszichosis maniaco-depressiva depressziós fázisában lévő betegeket mániás fázisba billentheti át.
• Az öngyilkosság veszélye miatt - ami különösen a kezelés kezdeti szakában jelentős – nem szabad túlságosan nagy számú tablettát egyszerre kiadni a betegnek.
• Bár antidepresszáns-függőség nem alakul ki, a kezelés hirtelen abbahagyása után émelygés, fejfájás és rossz közérzet jelentkezhet.
• Idős betegek gyakran érzékenyebben reagálnak a gyógyszerekre - mindenekelőtt az antidepresszívumok mellékhatásaira. Bár a klinikai vizsgálatok idős résztvevői körében nem fordultak elő sűrűbben mellékhatások, az ezidáig összegyűjtött tapasztalatok korlátozottak.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

In vitro kísérleti eredmények alapján a mirtazapin rendkívül gyengén, kompetitív mechanizmussal gátolja a citokrom P450 enzimrendszer CPY1A, CYP2D6, és CYP3A enzimeinek működését. A mirtazapin zömét a CYP2D6 és a CYP3A4, továbbá kisebb mértékben a CYP1A2 enzim bontják le Egy egészséges önkénteseken elvégzett gyógyszerkölcsönhatás-vizsgálat során a CYP2D6 gátlószereként ható paroxetin nem módosította a mirtazapin steady state farmakokinetikai jellemzőit. Nem ismert, hogy CYP3A4-gátló gyógyszer hatására in vivo miképpen változik a mirtazapin farmakokinetikája. Ezért a CYP3A4 aktivitását erőteljesen gátló gyógyszereket (pl. HIV-protease inhibitorok, azol-származék antimikotikumok, eritromicin és nefazodon) mirtazapinnal kezelt betegeken körültekintően kell alkalmazni.
A CYP3A4-induktor karbamazepin hatására nagyjából a kétszeresére fokozódik a mirtazapin clearance-e és ennek megfelelően 45-60%-kal csökken a plazmaszintje. Ily módon, a mirtazapinkezelést karbamazepinnel vagy egyéb gyógyszermetabolizáló enzimeket indukáló szerrel (pl. rifampicin, fenitoin) kiegészítve valószínűleg helyénvaló megemelni, ill. az induktor adásának abbahagyásakor ismét csökkenteni a mirtazapin adagját.
A tablettát cimetidinnel együtt bevéve 50%-kal nőtt a mirtazapin biohasznosulása. Ennek megfelelően, a cimetidin adagolásának elkezdésekor a mirtazapin adagjának csökkentése, a cimetidin elhagyásakor pedig növelése válhat szükségessé.
Egy in vivo gyógyszerkölcsönhatás-vizsgálat során a mirtazapin nem befolyásolta a riszperidon vagy a (CYP2D6 szubsztrát) paroxetin, a (CYP3A4 szubsztrát) karbamazepin, az amitriptilin és a cimetidin farmakokinetikáját. Mirtazapin és lítium kombinációjával kezelt betegeken nem észleltek klinikai vagy farmakokinetikai változásokat.
A mirtazapin potencírozhatja az alkohol központi idegrendszeri működéseket gátló hatását, ezért tanácsolni kell a betegeknek, hogy a kezelés ideje alatt mellőzzék az alkoholfogyasztást.
A mirtazapin nem adható együtt MAO-gátlókkal, ill. az utóbbiak adásának beszüntetését követő 2 héten belül.
A mirtazapin potencírozhatja a benzodiazepinek gátló hatását, ezért egyidejű alkalmazásuk esetén körültekintően kell eljárni

4.6 A terhesség ás a szoptatás

Bár állatkísérletekben nem észleltek toxikológiai szempontból számottevő teratogén hatást, nem bizonyított, hogy a mirtazapin biztonságosan adható-e a terhesség ideje alatt. Ennek megfelelően, terhes nőknek csak abban az esetben adható, ha ez feltétlenül szükséges.
A fogamzóképes korú nőbetegeknek a kezelés ideje alatt megfelelő fogamzásgátló eljárással kell védekezniük.
Állatkísérletes adatok alapján a mirtazapin csak rendkívül csekély mennyiségben választódik ki az anyatejbe. Ennek ellenére, megfelelő humán adatok hiányában, nem javallt szoptató anyáknak adni.
4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Alkalmazásának első szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig -, járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban egyedileg határozandó meg a tilalom mértéke.

4.8 Mellékhatások

A depressziós betegeken jelentkező panaszok és tünetek tetemes hányadát maga a betegség idézi elő.
Olykor nehéz megállapítani, hogy erről, vagy a mirtazapin-kezelés következményéről van-e szó.
A mirtazapin alkalmazása során leggyakrabban észlelt mellékhatások:
• étvágyfokozódás és súlygyarapodás, oedema;
• álmosság/szedáció (ami összpontosítászavart okozhat) - ez rendszerint a kezelés első néhány hetében lép fel. (Megjegyzendő, hogy a gyógyszeradag csökkentése általában nem mérsékli a szedációt, az antidepresszív hatást viszont gyengítheti.)
• szédülés
• fejfájás.
Szórványosan a következők is előfordulhatnak:
• (orthostatikus) hypotonia;
• mania;
• convulsiók, tremor, myoclonus;
• heveny csontvelő-depresszió (eosinophilia, granulocytopenia, agranulocytosis, aplasztikus anaemia és thrombocytopenia) (lásd 4.4 );
• a szérum transzamináz-aktivitás fokozódása;
• bőrkiütés;
• fonákérzések,
nyughatatlan lábak.

4.9 Túladagolás

A (továbbra is csekély mennyiségű) tapasztalat szerint a mirtazapin túladagolás következményei általában enyhék. A beszámolók szerint a központi idegrendszeri működések elnyomása, desorientatio, elhúzódó szedáció lép fel bradycardia, továbbá csekély mértékű vérnyomás-emelkedés vagy -süllyedés kíséretében.
Túladagolás esetén gyomormosást kell végezni, majd tüneti kezelést alkalmazni és megfelelő módszerekkel támogatni az életfontosságú működéseket.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK
ATC: NO6A X11

A mirtazapin antidepresszívum, major depressziós epizódok kezelésére adható. Anhedonia, pszichomotoros gátoltság, alvászavar (korai ébredés) és testsúlycsökkenés esetén nagyobb eséllyel bizonyul kedvező hatásúnak a kezelés. Ez várható továbbá érdektelenség, öngyilkossági gondolatok és kedélyhullámzás (a reggelhez képest esténként derűsebb a beteg hangulata) esetén is. Á mirtazapin terápiás hatása általában 1-2 hetes kezelés után válik észlelhetővé.

5.1 Farmakodinamiás tulajdonságok

A mirtazapin centrálisan ható szer, ami a preszinaptikus α2-receptorok működését gátolva fokozza a noradrenerg és a szerotonerg neurotranszmissziót. Az utóbbi bizonyosan 5-HT1-receptorok közvetítésével érvényesül, ugyanis a mirtazapin az 5-HT2- és 5-HT3-receptorokat egyaránt blokkolja. Feltételezik, hogy a mirtazapin mindkét enantiomerje hozzájárul az antidepresszív hatáshoz: az S(+) az α2- és 5-HT2-receptorok, az R(-) az 5-HT3-receptorok gátlása révén.
A mirtazapin szedatív hatása H1-antagonista aktivitására vezethető vissza. A betegek általában jól tolerálják. Terápiás dózisban gyakorlatilag nincs antikolinerg hatása és szinte egyáltalán nem hat a szív-érrendszerre.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

A per os alkalmazott mirtazapin tabletta hatóanyaga rövid idő alatt és jól felszívódik a tápcsatornából (biohasznosulása kb. 50%-os); plazmaszintje kb. 2 óra múlva éri el a csúcskoncentrációt. A szisztémás keringésbe felszívódott mirtazapin kb. 85%-a plazmafehérjékhez kötődik. Eliminációs felezési ideje átlagosan 20-40 óra (esetenként hosszabb, akár 65 órás felezési időt is mértek); fiatal férfiakban rövidebb.
Hosszú felezési ideje miatt naponta egyszer adható. A steady state farmakokinetikai viszonyok kialakulása 3-4 napot vesz igénybe, ezt követően már nem kumulálódik a szervezetben. A javasolt dózistartományban lineárisan változnak a farmakokinetikai jellemzői, melyeket az egyidejűleg fogyasztott táplálék egyáltalán nem befolyásol.
A mirtazapin nagymértékben metabolizálódik a szervezetben, majd néhány napon belül, a vizelettel és a széklettel ürül ki a szervezetből. Biotranszformációjának legfőbb módjai a demetiláció és az oxidáció, ill. az ezeket követő konjugáció. Emberi máj microsomákon végzett in vitro kísérletek eredmények alapján a citokrom P450 enzimrendszer CYP2D6 és CYP1A2 enzimei a 8-hidroximetabolit, míg a CYP3A4 az N-demetil és az N-oxid metabolitok képződéséért felelősek. A demetil-metabolit farmakológiai aktivitást hordoz; farmakokinetikai jellemzői feltehetően azonosak a mirtazapinéval.
Beszűkült vese- vagy májműködés esetén valószínűleg csökken a mirtazapin clearance.

5.3 Preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei

A mirtazapin hosszú távú biztonságosságát patkányon és kutyán elvégzett vizsgálatok, valamint a patkányon és nyúlon elvégzett reprodukciós toxicitási vizsgálatok során nem észleltek klinikai szempontból fontos hatásokat. A génmutációs és DNS-károsodási tesztekben nem bizonyult genotoxikus hatásúnak. Az egyik, patkányon elvégzett carcinogenitási vizsgálat során a pajzsmirigyben alakult ki daganat, míg egérben a májban keletkezett hepatocelluláris tumor. Ezeket azonban fajspecifikus hatásnak tulajdonítják - feltételezik, hogy a májenzim-induktorok nagy dózisainak hosszú távú alkalmazására adott nem genotoxikus reakció következményei.

6. GYÓGYSZERÉSZETI ADATOK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, kukoricakeményítő, laktóz monohidrát (339,99mg)
Bevonat: "Opadry Y-1-7000H White" (makrogol 400, makrogol 6000, titán- dioxid E171, hipromellóz)

6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

1 év.

6.4 Különleges tárolási előírások

Különleges tárolást nem igényel

6.5 A csomagolás típusa és kiszerelése

30 tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC/Al buborékfóliában és dobozban.

6.6 A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások
Megjegyzés: + (egykeresztes)

Kiadhatóság:

II./l. csoport

Orvosi rendelvényre kiadható gyógyszerkészítmények (V)

7. A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA
TEVA Magyarország Rt., Budapest

8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA
OGYI-T-9781/01

9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/MEGÚJÍTÁ SÁNAK DÁTUMA

2004. szeptember 24.

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2004. november 24.

Alkalmazási előírás OGYI-eng. száma: 20908/40/04