• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új eredmények a RIO-Diabetes vizsgálatban

Szakmai írások Forrás: Weborvos Szerző:

RIO-Diabetes – a rimonabant hatásos 2.tipusú cukorbetegségben is.

A RIO-Europe tanulmányról korábban már beszámoltunk – most ismertették az American Diabetes Association kongresszusán a RIO-Diabetes eredményeit. Ez volt az első vizsgálat rimonabant alkalmazásával 2. típusú cukorbetegeken és 11 ország 150 központjában összesen 1045 diabeteses beteget vontak be a vizsgálati csoportokba. Az elsődleges végpont a testsúly- és a derékkörfogat változása volt, a másodlagos végpontok között szerepelt a HbA1c szint alakulása, valamint a dyslipidemia, a vérnyomás csökkenése és a metabolikus szindróma gyakoriságának mérséklődése.

A RIO-Diabetes-be besorolt betegek valamennyien kaptak antidiabeticus kezelést is (metformint, vagy valamelyik, sulfonylurea-csoportba tartozó készítményt) legalább fél éve a rimonabant terápia megkezdése előtt és napi 600 kilokalóriával hypokalorikusnak beállított étrenden voltak. A San Diego-ban elhangzott előadás csak a napi 20 mg-os rimonabant adása során kapott eredményekről számolt be, mert az 5 mg/die elégtelen adagnak tűnt.

Mindkét elsődleges végpont kedvező irányú változása igen szignifikánsnak bizonyult (p<0.001): placebo kezelés mellett a testsúly átlag 1.4 kg-al csökkent, ez rimonabant hatására 5.3 kg volt, a haskörfogat a placebo csoportban 1.9 cm-el, a rimonabant csoportban 5.2 cm-el lett kisebb. A betegek mintegy felének a kiindulási testsúlya legalább 5 %-al csökkent.

Hasonló eredményeket kaptak a másodlagos végpontokban is. Napi 20 mg rimonabant a placebohoz képest szignifikánsan csökkentette a HbA1c szintjét. Igen fontos, hogy a statisztikai elemzés szerint ez a kedvező irányú változás a testsúlycsökkenéstől független volt. Javult a HDL-koleszterin- és a triglycerid szint is, valamint a systoles vérnyomás, illetve a metabolikus szindróma előfordulási gyakorisága.

A vizsgálat vezetője, Dr. André Scheen (Univ. of Liège, Belgium) kiemelte, hogy a rimonabant terápia kitűnő tolerálhatósága ebben a tanulmányban is megegyezett a többi, megfelelően kontrollált és sok betegen végzett vizsgálat során tapasztalttal (RIO-Europe, RIO-North America, RIO-Lipids). Prof. Scheen hangsúlyozta, hogy a 2.tipusú diabetes krónikus betegség, és a betegeknek a rimonabant hosszú távú kezelést jelenthet, ahogy hypercholesterinemiában a statinok adása is folyamatosan szükséges.
(The heart.org. June 28, 2005)